Atomul si teoria atomica

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 9070
Autor: Madalina Rada Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Atomul si teoria atomica
Este studiul naturi atomilor si a fortelor ce ii tin impreuna .In filozofia Greciei Antice cuvantul ATOM era folosit pentru a descrie cea mai mica parte a materiei ce putea fi conceputa.Aceasta fundamentala particula ,sa folosim termenul folosit pentru conceptul de astazi,era indestructibila ; de fapt, cuvantul grecesc pentru atom inseamna nedivizibil.Cunostintele despre marimea si natura atomului a crescut incet peste secole cand oamenii erau multumiti pur si simplu sa speculeze despre el.

Atomul si teoria atomica
Cu apropierea stintei experimentale in secolele 16-17 se grabea progresul in teoria atomica .Chimisti curand au recunoscut ca toate lichidele ,gazele si solidele pot fi analizate in componentele lor fundamentale sau elememtele lor.De exemplu , sarea sa descoperit ca este compusa din doua distincte si diferite elemente ,sodiu si clor,care sunt tinute impreuna intr-o forma intima cunoscuta ca compus chimic. Aerul sa descoperit ca este alcatuit din amestecul de gaze oxigen si nitrogen.Apa a fost simbolizata cu HOH, insemnand ca este alcatuita din doi atomi de hidrogen pentru fiecare atom de oxigen.

Atomul si teoria atomica. Teoria lui Dalton.
John Dalton a fost un profesor si chimist englez ,fascinat de carpeala elementelor zapacite . La inceputul secolului 19 el a facut un studiu despre modul in care elementele variate se combina cu alte si formeaza compusi chimici.Alti savanti ,printre ei si fizicianul englez Isaac Newton , specula deja ca cele mai mici unitati ale substantei sunt atomi.Dalton era privit ca fondatorul teoriei atomice deoarece el a facut teoria cantitativa .El a aratat cum acesti atomi se unesc impreuna in masuri definite .Ivestigatiile ulterioare au dovedit ca cea mai mica unitate a unei substante chimice cum ar fi apa este molecula.Fiecare molecula de apa este alcatuita din un singur atom de oxigen si doi atomi de hidrogen uniti de o forta electrica numita” legatura chimica” .

Atomul si teoria atomica
Toti atomi unui element dat ,chimic se poart la fel. Astfel ditr-un punct de vedere chimic ,atomul este cea mai mica entitate considerata.Propietatile chimice ale diferitelor elemente sunt complet diferite ; atomi lor se combina in multe feluri diferite si formeaza o multitudine de diferiti compusi chimici.Unele elemente , cum sunt gazele heliu si argon ,sunt inerte ,ele nu reusesc sa reactioneze cu alte elemente . Spre deosebire de oxigen ,care are o molecula diatomica (doi atomi se combina intr-o singura molecula) , heliu si alte gaze sunt le elemente monoatomice,cu un singur atom in molecula.

Atomul si teoria atomica. Legea lui Avogadro.
Studiul gazelor a atras atentia unui fizician italian Amadeo Avogadro, care in 1811 a formulat o lege importanta care ii poarta numele. Aceasta lege stabileste ca doua volume egale de gaze diferite contin acelasi numar de molecule comparate sub aceleasi conditi de temperatura si presiune .Dandu-se aceste conditi ,doua sticle identice ,una umpluta cu oxigen si cealalta cu heliu ,vor contine acelasi numar de molecule . De doua ori mai multi atomi de oxigen vor fi prezenti ,deoarece oxigenul este diatomic.

Atomul si teoria atomica. Greutatea Atomului .
Masurarea greutati a volumelor standard (densitatea) a diferitelor gaze permite comparatia directa a greutati la moleculele individuale de gaz.Cand oxigenul este luat ca un standard si atomului de oxigen ii este repartizata valoarea de 16.0000 masa unitati atomice , heliu sa gasit ca are o greutate atomica de 4.003 amu,florul de 19.000 ,si sodiul de 22.997.(Atentie ca este obisnuit sa se vorbeasca de “greutatea atomica”,desi masa atomica ar fi poate mai exact. Masa este o masura a cantitatii materiei intr-un corp, unde ca greutate este o forta exercitata pe corp de influenta gravitati. Astfel ,”greutatea atomica” este masurata in amu.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.