Atributele lui Dumnezeu

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 28
Nota: 9.12 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dumnezeu este unul. Sfantul Apostol Pavel scrie Corintenilor: "Ci noi avem un Dumnezeu-Tatal, dintru Care sunt toate si noi intru Dansul, si un Domn Iisus Hristos, prin Care sunt toate si noi printr-Insul" ( Cor. VIII, 6). Dumnezeu este Unul Singur, pentru, ca unul singur e universul pe care l-a facut. Sf. EFREM zice: "Daca nu e un singur Dumnezeu, nu e Dumnezeu".

Dumnezeu este Duh, cum o marturiseste Mantuitorul insusi femeii samarinence : " Duh este Dumnezeu, si cei ce I se inchina, cu duhul si adevarul se cade sa I se inchine" (Ioan IV, 24). El e nematerial si netrupesc, spune Sf. Ioan Damaschin. El e izvorul din care-si ia inceputul toata firea intelegatoare si duhul. Dumnezeu e simplu, adica necompus, fiindca e nematerial. Firea Sa e necompusa si duhovniceasca, El nu admite nici un fel de adaus in Sine si nu are ceva mai mare, sau mai mic, in Sine. Dumnezeu e Neschimbator, cum ne-o arata Sf. Iacob prin cuvintele: "Parintele luminilor, la care nu e schimbare sau umbra de mutare" (I, 17). Dumnezeu este Vesnic, cum ne incredinteaza cuvintele Apocalipsei "Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Dumnezeu Atottiitorul, Cel ce era, Cel ce este si Cel ce vine" (Apocalipsa IV, S). El e inainte de timp, pentru ca timpul e de la El insusirea lui vesnica e ca El este vesnic.
Dumnezeu e Necuprins, pentru ca este nesfarsit si de nespus. Dumnezeu e nevazut. Cuvantul se adreseaza catre El in tacere, simtul se toceste vrand sa-L cerceteze, iar intelegerea se inchirceste vrand sa-L imbratiseze.

Dumnezeu e Atotprezent, cum ne spune psalmistul : "De ma voi sui in cer, Tu acolo esti; de ma voi cobori in iad, de fata esti. De voi lua aripile mele de dimineata si ma voi salaslui la marginile marii, si acolo mana Ta ma va povatui si ma va tine dreapta Ta" (Psalm. CXXXVIII, 7-9). Fiind fara inceput si fara sfarsit, Dumnezeu este atotprezent, pentru ca nu El e in altceva, ci toate sunt in El. El e pretutindeni si e in intregime pretutindeni.

Dumnezeu e Atotputernic, cum ne incredinteaza Sf. Evanghelie: "Cele ce nu sunt cu putinta la oameni, sunt cu putinta la Dumnezeu" (Luc. XVIII, 27). Atotputernicia lui Dumnezeu o sustin toti Sf. Parinti, indeosebi Aristide, Sf. Teofil al Antiohiei, Sf. Irineu, Clement Alexandrinul, Sf. Chiril al Ierusalimului. Puterea lui Dumnezeu e nevazuta si ascunde o mare patrundere si simtire a Duhului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.