Auditarea sistemelor informatice financiar-contabile

Trimis la data: 2014-09-24 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 39 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marian_C Dimensiune: 65kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cursul isi propune sa asigure studentilor masteranzilor facultatilor cu profil economic cunostintele necesare economistilor cu privire la auditarea sistemelor informatice folosite de organismele economice pentru gestionarea si controlul resurselor si activitatilor desfasurate.
Cursul nu isi propune sa ofere studentilor cunostinte tehnice despre calculatoare si sisteme informatice, ci sa le prezinte cele mai semnificative moduri in care a fost afectata activitatea de audit de aparitia sistemelor electronice de calcul si de utilizarea acestora de catre organismele economice.

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane Audit (revizie) = "...control, verificare, revizuire... Forma de control (intreprinsa de obicei de organe speciale de control) care consta in revederea sau reverificarea documentelor de evidenta privitoare la operatii (contabile) care au avut loc anterior". O discutie despre auditarea sistemelor informatice de gestiune trebuie sa inceapa cu definirea Sistemului Informatic de Gestiune (SIG): Sistemul Informatic (SI) de evidenta si control a activitatilor si bunurilor unui Organism Economic (OE).

Sistemul informatic de gestiune prelucreaza automat datele de evidenta si control vehiculate in cadrul oricarui tip de organism economic.
Auditarea sistemelor informatice de gestiune consta in controlul activitatilor sistemelor informatice de gestiune. Sistemul informatic de gestiune fiind un caz particular de sistem informatic, tehnicile si mecanismele de auditare a sistemelor informatice sunt valabile si pentru sistemele informatice de gestiune. De aceea, se va discuta numai despre auditarea sistemelor informatice, ca fiind mai cuprinzatoare.

Dezvoltarea rapida a sistemelor de prelucrare automata a datelor, determinata de aparitia si evolutia tehnicii de calcul si a software-ului specializat, a avut un impact foarte mare asupra modului de evidenta si control al activitatilor desfasurate de organismele economice. Evolutia tehnologica a microcalculatoarelor de tip PC, din ce in ce mai performante si mai ieftine, accesibile tuturor, a condus la dezvoltarea rapida a aplicatiilor software dedicate (programe de contabilitate, de salarii, de evidenta a mijloacelor fixe, de secretariat etc.), utilizabile de nespecialisti in informatica si, implicit, la utilizarea, pe scara larga, a sistemelor informatice bazate pe mediu PC.

Cele mai mici firme isi pot permite sa foloseasca, intr-un fel sau altul, un calculator pentru evidenta resurselor utilizate (materiale, umane, financiare, informationale) si a activitatilor desfasurate in vederea executarii de produse sau servicii pe care le ofera clientilor cu scopul realizarii de profit. In aceste conditii, sistemele de gestiune si prelucrare a datelor clasice (manual sau mecanic) sunt inlocuite, treptat, cu sisteme informatice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.