Auditul Sistemelor Informatice - Firewall

Trimis la data: 2013-09-24
Materia: Informatica
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un paravan de protectie poate tine la distanta traficul Internet cu intentii rele, de exemplu hackerii, viermii si anumite tipuri de virusi, inainte ca acestia sa puna probleme sistemului. In plus, un paravan de protectie poate evita participarea computerului la un atac impotriva altora, fara cunostinta dvs. Utilizarea unui paravan de protectie este importanta in special daca sunteti conectat in permanenta la Internet.
Un firewall este o aplicatie sau un echipament hardware care monitorizeaza si filtreaza permanent transmisiile de date realizate intre PC sau reteaua locala si Internet, in scopul implementarii unei "politici" de filtrare. Aceasta politica poate insemna:protejarea resurselor retelei de restul utilizatorilor din alte retele similare - Internetul -> sunt identificati posibilii "musafiri" nepoftiti, atacurile lor asupra PC-ului sau retelei locale putand fi oprite.

Controlul resurselor pe care le vor accesa utilizatorii locali.
De fapt, un firewall, lucreaza indeaproape cu un program de routare, examineaza fiecare pachet de date din retea (fie cea locala sau cea exterioara) ce va trece prin serverul gateway pentru a determina daca va fi trimis mai departe spre destinatie. Un firewall include de asemenea sau lucreaza impreuna cu un server proxy care face cereri de pachete in numele statiilor de lucru ale utilizatorilor. In cele mai intalnite cazuri aceste programe de protectie sunt instalate pe calculatoare ce indeplinesc numai aceasta functie si sunt instalate in fata routerelor.

Solutiile firewall se impart in doua mari categorii: prima este reprezentata de solutiile profesionale hardware sau software dedicate protectiei intregului trafic dintre reteaua unei intreprinderi (institutii -> ex.: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi) si Internet; iar cea de a doua categorie este reprezentata de firewall-urile personale dedicate monitorizarii traficului pe calculatorul personal.

Utilizand o aplicatie din ce-a de a doua categorie veti putea preintampina atacurile colegilor lipsiti de fair-play care incearca sa acceseze prin mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe resurse de pe PC-ul dumneavoastra. In situatia in care dispuneti pe calculatorul de acasa de o conexiune la Internet, un firewall personal va va oferi un plus de siguranta transmisiilor de date.

Cum astazi majoritatea utilizatorilor tind sa schimbe clasica conexiune dial-up cu modalitati de conectare mai eficiente (cablu, ISDN, xDSL sau telefon mobil), pericolul unor atacuri reusite asupra sistemului dumneavoastra creste. Astfel, marirea largimii de banda a conexiunii la Internet faciliteaza posibilitatea de "strecurare" a intrusilor nedoriti.

In prezent, una din problemele comunicatiei datelor o reprezinta securitatea transmisiei si receptiei lor. Securitatea reprezinta un proces - un mod de a gandi legat de sisteme, retele, utilizatori si aplicatii care imbratiseaza un set de tehnologii. Setul minim de cerinte pe care trebuie sa le respecte o aplicatie ce utilizeaza sistemele bazate pe securitate sunt: Confidentialitatea: mentinerea caracterului privat al informatiei.

Integritatea: dovada ca respectiva informatie nu a fost modificata
Autenticitatea: dovada identitatii celui ce transmite mesajul
Non-repudierea: siguranta ca cel ce genereaza mesajul nu poate sa-l denigreze mai tarziu.Toate aceste proprietati pot fi indeplinite prin utilizarea de chei publice criptografice.

Criptografia este considerata a fi o arta sau stiinta de mentinere a mesajelor secrete, asigurand confidentialitatea prin criptarea unui mesaj utilizand chei asociate cu un algoritm. Cheia utilizata trebuie sa fie secreta ambelor parti, problema reprezentand-o managementul cheilor si mentinerea lor secreta. Criptografia are la baza codificarea mesajelor, un bloc fiind substituit prin altul, respectand anumite reguli.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.