Aurelius Augustinus

Trimis la data: 2013-09-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. S-a scris atat de mult despre Augustin si s-au facut atat de multe aprecieri, incat pare greu sa mai adaugi vreuna care sa aduca ceva nou; personalitatea aceasta complexa a fost si este revendicata de cele mai felurite domenii ale umanitatii, cum se intampla adesea cu cei mari intru spirit; revendicarile sunt uneori justificate, alteori de-a dreptul nastrusnice, dar nu le exemplificam pentru a nu jigni afinitafile (presupus) augustiniene ale unor contemporani de ai nostri. Astfel stand lucrurile, se cuvine sa incercam totusi sa raspundem, dintru inceput, la intrebarea: ce a fost Augustin? Raman in continuare la ideea ca a fost un mare ganditor crestin.1
De altfel caracterizarea cea mai realista a personalitatii lui Augustin nu a dat-o vreun modern, ci un medieval, in termeni clari si simpli: "intr-o scrisoare catre Sfantul Bernard, Petru Venerabilul il numeste "maximus post apostolos ecclesiarum instructor". Nu ca si cum unele invataturi ale sale n-ar fi provocat ulterior reactii. Dar gandirea sa a devenit substanta literaturii crestine; de-a lungul secolelor ea a ramas prezenta in mijlocul tuturor bataliilor spiritului.

Despre viata lui Augustin s-a scris impresionant si sub raport ideatic si cantitativ3; este motivul pentru care vom aminti doar cateva momente marcante4. Nascut in 354 la Thagaste (Numidia), dintr-o mama crestina (Monica) si un tata pagan, Augustin a facut studii serioase in tinerete, marcante la propriu chiar, de vreme ce fostul elev isi aminteste cu mare neplacere de ferules, pedepsele primite in scoala5.

Cat de justificate, sau nu, erau acele pedepse nu putem aprecia, dar cert este ca Augustin a acumulat o stralucita cultura, urmand in acelasi timp toate chemarile furtunoase si neingradite ale tineretii, spre disperarea mamei sale, cunoscuta indeobste, de catre crestini, ca Sfanta Monica. "Zburdalnicia" tanarului african s-a soldat cu un
"dar al lui Dumnezeu", adica cu nasterea lui Adeodatus pe care-1 va indragi in mod deosebit.

Daca intr-adevar "nomen est omen", atunci Monica si-a implinit misiunea sfatuindu-1 influent pe fiul ei, pana cand, la varsta tineretii implinite a acestuia, a reusit sa-1 indrepte catre inv 212h71c 59;tatura crestina; se petrecea astfel primul pas catre implinirea numelui de Augustin, adica primul pas intru devenirea celui mai sporitor, poate, dintre Parintii Bisericii. Crestinarea lui Augustin este efectul consecventei materne, dar si al impactului pe care 1-a avut asupra sa intalnirea cu Sfantul Ambrozie, episcopul Milanului - orasul in care s-a petrecut schimbarea structurala atat de mult asteptata de Monica.

Influenta ambroziana a fost just apreciata de Ernesto Bonaiuti care o considera hotaratoare prin imbinarea teoriei cu practica: "Mai eficace decat orice, pentru a da contur cugetarii sale in stare de efervescenta, se dovedesc opera si pilda lui Ambrozie... care-i descopera adancile intelesuri ale Scripturii, ii arata in plina lumina bogata adancime a doctrinei crestine, ii arata in multimea pe care o iubeste si o respecta cu atata credinta luminatul pastor, noua societate plasmuita dupa Evanghelie."

Vorbind de schimbarea structurala a viitorului episcop de Hippona, trebuie sa subliniem insa ca Vergilius, Cicero, Horatius, Seneca i-au ramas acestuia la fel de dragi si de apropiati, astfel incat si "crestinarea" lor devenea iminenta in modul cel mai firesc; un spirit de talia lui Augustin nu putea gandi altfel, constient ca in noua lume cei vechi trebuiau cinstiti ca autoritati. Practic, nu exista scriere augustiniana semnificativa in care, direct sau indirect, sa nu fie prezenta autoritatea culturala pagana, ca sprijin si argument al noii invataturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.