Aurorele polare

Trimis la data: 2014-05-25
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Bratu Kamer
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aurorele polare (boreale cazul in care acestea apar in apropiere de Polul Nord, australe in cazul in care acestea apar aproape de Polul Sud) sunt fenomene luminoase formate din benzi late colorate in rosu, albastru sau verde. Cauza acestora o reprezinta energia din vantul solar care interactioneaza cu atmosfera Pamantului. In cazul in care particulele electrice de vant solar lovesc straturile superioare ale atmosferei, excita atomii de aer (azot si oxigen), permitand trecerea electronilor pe o orbita mai externa si mult mai energetica. Dar electronii se intorc rapid la locul lor si in acest astfel emit un exces de energie sub forma de lumina.
Dupa ani indelungati de studiu al campului magnetic terestru si solare, fapt devenit posibil cu ocazia cuceririi spatiului, stim ca aurorele sunt de fapt rezultatul precipitatiilor de protoni si electroni in atmosfera superioara, care, purtati intr-o stare de excitabilitate de impactul particulelor energetice, emit un foton de lungime de unda specifica.

Exploziile solare puternice formeaza un nor de plasma, format din particule incarcate electronic, care se se loveste de campul magnetic care protejeaza Terra. Daca particulele trec prin el, se pot produce asa-numitele furtuni solare sau geomagnetice. Aceste furtuni nu sunt vizibile ca restul fenomenelor atmosferice, dar au efecte asupra oamenilor. Modificarea puternica a campului magnetic al Pamantului actioneaza asupra hipotalamusului (o parte a creierului) si modifica proportia elementelor din sange.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.