Aurul si moneda

Trimis la data: 2005-05-08 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 35 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Maria beatrice Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprul, bronzul apoi fierul au fost şi vor fi metale utile: din ele se puteau face unelte şi arme, cu ajutorul cărora omul putea să muncească şi să se apere, cu alte cuvinte să trăiască. Aurul, în principiu, nu servea la nimic. În stare pură era prea moale pentru a construi din el instrumente de luptă. Singura sa calitate subiectivă era frumuseţea.

Cuprul, bronzul apoi fierul au fost şi vor fi metale utile: din ele se puteau face unelte şi arme, cu ajutorul cărora omul putea să muncească şi să se apere, cu alte cuvinte să trăiască. Aurul, în principiu, nu servea la nimic. În stare pură era prea moale pentru a construi din el instrumente de luptă. Singura sa calitate subiectivă era frumuseţea.


Strălucirea, inalterabilitatea, maleabilitatea şi divizibilitatea au conferit nobleţe aurului, atrăgând astfel atenţia omului din cele mai vechi timpuri şi secole de-a rândul a adunat în sclipirea sa visele omenirii.
Însuşi numele său- “aurum”- de provenienţă latină, de unde şi simbolul “Au” recunoscut în toată lumea, era asociat zeiţei Aurora, la romani zeiţa dimineţilor însorite. Cu numele născut din mitologie, aurul şi-a creat apoi propria sa mitologie.

Omul preistoric a fost atras de strălucirea grăunţelor de aur existente în terenurile aluvionare sau în roca dură a munţilor, ca aur nativ pur sau alături de cupru, fier meteoritic şi argint, atracţie ce va subjuga omul secole mai târziu.

De la această admiraţie omul preistoric trece treptat la utilizarea metalului galben pentru confecţionarea obiectelor de podoabă, în paleolitic, iar în mormintele din neolitic se descoperă primele obiecte de aur lucrate.
Trecând de la lumea antică la cele două milenii ale erei noastre trebuie spus că aurul a continuat să se bucure de prestigiu şi onoruri.

În Evul Mediu, adoraţia pentru aur s-a contopit în mare măsură cu adoraţia pentru obiectele de cult religios. Dar o nouă dimensiune a mitului aurului s-a născut în epoca modernă, odată cu dezvoltarea relaţiilor de producţie capitaliste, când paralel cu atotputernicia banului s-a instaurat atotputernicia aurului. Punctul de demarare l-a constituit descoperirea Lumii Noi.

Setea de îmbogăţire, de aventură, de acumulare a metalelor cu puteri miraculoase, motive religioase, împing pe europeni tot mai mult la organizarea de expediţii în direcţii noi sau necunoscute ale lumii. Secolele XIV-XVI cunosc o adevărată explozie în ceea ce priveşte expansiunea europeană.
Aceste cuceriri şi expediţii aruncă în Europa o cantitate tot mai mare de aur şi argint.

Este perioada devizei:” aur sub toate formele, aur, aur… cu orice preţ, chiar cu preţul morţii”. Goana după aur nu a reprezentat altceva decât setea de îmbogăţire. Puterea banilor creşte odată cu extinderea circulaţiei mărfurilor; expansiunea relaţiilor capitaliste bazate pe schimbul de mărfuri a însemnat, deci, sporirea continuă a acestei puteri.

După unele surse, aurul a fost cel dintâi metal obţinut, prelucrat şi utilizat de om cu aproape 5000 ani î.Hr.Prima utilizare a aurului a fost pentru podoabe sau alte obiecte utile omului.Ulterior, prin sec. VII î.Hr., aurul a devenit monedă, căpătând astfel o a doua utilizare importantă.

Cele două destinaţii fundamentale ale aurului nu s-au exclus total în decursul istoriei, dar nici nu s-au împăcat perfect. Funcţia monetară a aurului este atât de importantă încât a eclipsat chiar strălucirea aurului din bijuterii. Pentru foarte mulţi, aurul se confundă în mare măsură cu banii.

Mitul aurului, care s-a păstrat de-a lungul secolelor până în zilele noastre, nu este altceva decât farmecul irezistibil pe care îl produce asupra oricui un frumos colier de aur de pe vremea faraonilor egipteni, sau fascinaţia transmisă la vederea coroanei regale şi a sceptrului de aur din Turnul Londrei. Mitul aurului este strâns legat de bogăţia cumulată în napoleoni, ducaţi sau celelalte monede de metal galben, de valoarea şi puterea de cumpărare a lingourilor de aur care se menţin constante indiferent de trecerea timpului, inflaţie sau războaie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.