Autismul

Trimis la data: 2011-08-04 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 957
Autor: Claudia Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Polihandicapul reprezinta o asociere de doua sau mai multe handicapuri la una si aceeasi persoana , cele doua deficiente fiind, de regula,consecutive una celeilalte. Unul din ele este autismul.Termenul de "autism" este derivat din cuvantul grecesc "autos" , care inseamna "sine insusi". Acest termen a fost pentru prima oara introdus in psihiatrie in anul 1911 de catre E. Bleuler, in lucrarea sa "Grupa schizofrenicilor". Este un polihandicap ce presupune o excesiva inchidere a persoanei in sine, o desprindere de realitate, cu o intensificare a vietii imaginative.

Putand aparea foarte de timpuriu (inaintea varstei de 2 Aoe ani) si fiind mai frecvent la baieti decat la fete (de 2 pana la 4 ori mai mult), acest polihandicap presupune o serie de caracteristici specifice: existenta unor dificultati de limbaj si de comunicare, a unor discontinuitati in dezvoltare si invatare, a unor deficiente perceptuale si relationale, a unor tulburari actionale si comportamentale , precum si disfunctionalitati ale proceselor, insusirilor si functiilor psihice.

Copilul autist se caracterizeaza prin lipsa nevoii de comunicare, limbajul acestuia avand un accentuat caracter solilocvic si o structura gramaticala imatura. Sunt prezente frecvent ecolalia intarziata, verbalizarile si inversarea pronumelor (tu in loc de eu, existand o discrepanta intre posedarea vocabularului si abilitatea de a-l folosi ca mijloc de comunicare sociala. Specifice acestui polihandicap sunt:
-dificultatile perceptuale (ex.: lipsa reactiilor la stimuli foarte puternici, atractia pentru obiecte/stimuli nerelevanti precum un copil normal);

-dezvoltarea paradoxala pe diferite paliere (ex.: invata usor sa faca inmultiri,dar nu poate sa numere pana la 10);
-tulburarile actionale si comportamentale (stereotipii-gestuale sau sub forma activitatilor repetitive-comportamentale de automutilare si de autostimulare-tactila,kinestezica,auditiva,vizuala);
-intreaga activitate psihica presupune disfunctionalitati, acestea manifestandu-se la nivel afectiv-motivational (lipsa de interes pentru contact social sau pentru trairile celor din jur, imaturitate afectiva), cognitiv (anomalii in dezvoltarea aptitudinilor cognitive,etc.).

Capacitatea intelectuala a autistului nu poate fi calificata ca diminuanta sau absenta ca la copilul deficient mintal. La copilul autist se poate vorbi despre faptul ca isi pune in practica aceasta capacitate intelectuala numai intr-un mod foarte selectiv, nedezvoltand-o, in cele din urma manifestand carente si insuficiente la nivelul unei debilitati profunde. Astfel, deficientele de relationare si de comunicare,senzoriale, afective si cognitive, influenteaza in mod negativ dezvoltarea personalitatii copilului autist.

Etiologia autismului a starnit serioase controverse intre partizanii organogenezei si cei ai psihogenezei, in fapt geneza acestui polihandicap fiind multifactoriala. Teoriile psihogene (B. Bettlheim, M. Mahler, Tustin) sustin interpretarea autismului ca retragere a subiectului fata de tot ceea ce a fost perceput rece, ostil si pedepsitor in mediul inconjurator, cauza fiind reprezentata de carentele educationale si afective ale copilului. Cercetarile recente arata totusi ca nu se poate stabili o legatura absoluta intre autismul infantil si comportamentul parintilor.

Teoriile organogenetice (A. Van Krevelin, L. Bender, Rimland) analizeaza autismul ca rezultat al unor disfunctii de natura biochimica sau de dezvoltare insuficienta a creierului. Potrivit acestor abordari, autismul apare ca rezultat al unui defect innascut sau precoce achizitionat in echipamentul biologic al copilului.

Teoriile comportamentale (Fester, J.K.Wing) iau drept origine a sindromului autist exteriorul, mediul, polihandicapul luand nastere dintr-un sir de comportamente invatate pe fondul unor recompensari si pedepse aplicate repetitiv copilului de catre adult. Din perspectiva etiologica, in producerea autismului pot concura o varietate de factori care se subsumeaza oricarora dintre cele trei tipuri principale de teorii anterioare.

Pentru a putea trata si recupera copilul autist trebuie cunoscute evolutia si pronosticul bolii, precum si factorii care o influenteaza (IQ- coeficientul de inteligenta al copilului, etiologia polihandicapului, varsta copilului, depistarea precoce a semnelor specifice acestei polideficiente).

In abordarea recuperatorie a cazurilor de autism exista mai multe modalitati de interventie:-abordarea psihomedicala (tratamentul fiind axat pe diminuarea anxietatii si a agitatiei copilului autist si bazat pe folosirea chimioterapiei, a electrosocurilor, a " masajului sugarului", cu origine in masajul indian);

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.