Autor Eu liric Narator

Trimis la data: 2012-08-17
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.41 / 10
Downloads: 0
Autor: irimiamada
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Autorul este creatorul real al operei literare.El este persoana care are o existenta biografica reala, care nu functioneaza niciodata ca subiect care povesteste.Autorul isi incredinteaza de obicei gandurile, ideile si sentimentele unei voci narative (naratorul) intr-o opera epica sau eului liric (intr-o opera lirica).
Autorul este eul empiric (biografic).In cazul in care o opera literara este scrisa la persoana I, nu confundati aceasta persoana sau voce cu persoana biografica a autorului.Ex. ,,Intr-o toamna aurie am auzit multe povesti la Hanul Ancutei (...).'' (M. Sadoveanu, ,,Iapa lui Voda'').Nu Mihail Sadoveanu a auzit povesti la Hanu Ancutei, ci naratorul care, in acesta opera se identifica cu personajul - narator.

Eul liric este vocea interioara a creatorului de opere lirice. El cunoaste diferite ipostaze in functie de epoci si curente literare.Naratorul este vocea narativa a creatorului de opere epice. El este povestitorul, intermediarul dintre autor si naratiune. Naratorul este o voce careia autorul i-a incredintat misiunea de a comunica cititorului lumea imaginata de el.

Exista mai multe tipuri de naratori, in functie de tipul de naratiune:
a.naratiunea la persoana a III-a are un narator impersonal, care nu participa la actiune. El este omniprezent si omniscient.
Ex.Baltagul'' de M. Sadoveanu, Alexandru Lapusneanu de Costache Negruzzi
b.naratiunea la persoana I poate avea:un narator - personaj (naratorul se indentifica cu personajul), cum apare in Amintiri din copilarie de I. Creanga sau Hanu Ancutei de M. Sadoveanu.

Un narator - autor (naratorul se identifica cu autorul) cum apare in literatura autobiografica (ex. Jurnalul adolescentului miop de Mircea Eliade).Exercitiu propus
Stabiliti autorul, naratorul sau eul liric din urmatoarele fragmente.

1. Ruga mea e fara cuvinte
Si cantul, Doamne, mi-e fara glas.
Nu-ti cer nimic. Nimic ti-aduc aminte.
Din vecinicia ta nu sunt macar un ceas.
(Psalm, Tudor Arghezi)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.