Autori fundamentali - Tudor Arghezi

Trimis la data: 2010-03-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.40 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Tudose Mircescu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Problemele specifice ale studiului monografic al vietii si operei unui scriitor. Biografia exterioara si biografia interioara. Fiinta religioasa si etapele devenirii sale. Calugarirea. Renuntarea la calea schimnica. Convertirea in fiinta religioasa la maturitate. Semnificatia "Martisorului". Cele trei "debuturi" ale lui Tudor Arghezi: Liga ortodoxa (1896), Linia dreapta (1904) si intrarea matura in literatura prin "Viata sociala" din 1910.
Poetica explicita din Vers si poezie, Scrisori unei fetite, Dintr-un foisor si alte interventii publice. Transferul convingerilor religioase in poetica sa. Raportul dintre poetica explicita si cea implicita. Poet biblic al "harului mestesugit". Imaginea generala a cresterii operei poetice in evantai cu toate componentele descoperite in volumul Cuvinte potrivite si reluate prin trairi subtile ale emotiei lirice. Temele liricii argheziene: poezia religioasa, poezia legaturii cu pamantul - cele doua componente majore ale universului sau poetic.

Grila de lectura pentru poezia religioasa "pura" : substanta numinoasa (Rudolf Otto). Revelari ale acesteia in: Latium, Ghiers inganat, Inscriptie pe usa poetului, Ora rece, Ora tarzie, Psalmi, (vecinul meu a strans cu neindurare), Nu stiu, Schimnicie, Duhovniceasca, Vino si tu, Psalmul mut, Imi pare rau, Ai vazut?, Tu taci. Credinta panrica in imanenta lui Dumnezeu din tabletele din Printre psalmi si poeziile Ma uit la flori, Chemarea. Incercari poetice de a sugera prezenta divinitatii in Mi se pare, Ai venit. Teleologia negativa. Problematica Psalmilor. Inceputul religios negat de vigoarea posturii eroice care se confrunta cu "obstacolul".

Tonalitatile diferite de la ruga la singularizarea indraznelii. Dumnezeu intre putinta si tagada. Drama cautarii finalizata in imaginea tragica a unui scriitor modern intre doua lumi care i se refuza. Intre doua stepe, Intre doua nopti. Poezia legaturii cu pamantul. Asumarea grava a istoriei si vocatia mesianica. Drama cautarii drumului in Nehotarare. Testament si Arheologie, capodopere ale poeziei asumarii traditiei. Relatia cu trecutul si poetizarea lui in Gravura, Intoarcerea in tarana. Boala de oseminte - imaginea tragica a evocarii trecutului. Atitudine etica "taraneasca" in Inscriptii si in cateva titluri din "una suta una poeme" De-a v-ati ascuns - atitudine in fata mortii. Tudor Arghezi, poet orfic al implinirii in poezia postbelica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.