Autoritarism si totalitarism

Trimis la data: 2015-06-05
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_V
Dimensiune: 55kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prabusirea regimurilor democratice este asociata si adeseori determinata de o criza de performanta. Regimul nu mai reuseste sa rezolve o problema sau o serie de probleme majore demonstrand astfel pierderea eficacitatii, si in final pierderea legitimitatii regimului. Destramarea unui regim democratic poate fi determinata si de trecutul politic al tarii respective sau de cultura sa politica. Daca exista o cultura civica puternica regimul democratic se poate mentine, in ciuda unor performante economice nesatisfacatoare. La esecul democratiei se mai poate ajunge si daca elitele conducatoare nu reusesc sa se adapteze la schimbarea conditiilor istorice sau cand este erodata capacitatea lor de a-si pune in aplicare deciziile.
Actiunea politica e cea care transforma structura in conjunctura. Orice schimbare de regim, fie in sensul democratiei, fie in sensul autoritarismului, va provoca o modificare semnificativa la nivelul politicii statului respectiv. Trecerea de la democratie la autoritarism, spre exemplu, va determina schimbari fundamentale in caracteristicile socio-economice ale respectivului stat. Vor disparea anumite institutii caracteristice regimului democratic si vor fi infiintate altele care sa corespunda cerintelor unui regim de tip totalitar.

Intregul sistem economic va avea de suferit serioase transformari in conditiile trecerii de la un sistem politic la altul, prin etatizarea economiei si prin trecerea la un sistem de planificare a acesteia. Bineinteles ca schimbarile nu vor avea loc doar in plan politic si economic. Ele vor surveni si in plan cultural-social prin implementarea unor elemente noi care sa adapteze realitatea culturala si sociala la cerintele noului regim.

2. Autoritarism, anarhism si totalitarism. Tipurile autoritarismului
Noi contrapunem in mod uzual termenului de democratie, pe cel de totalitarism. Acest amplasament este, asa cum remarca G. Sartori, lipsit de rigoare. Daca tirania si despotismul sunt termeni pe care ii regasim chiar in Grecia Antica, notiuni precum absolutism si autocratie intra in vocabularul politicii abia in sec XVIII. "Autoritarismul si totalitarismul sunt concepte recente; ele au aparut dupa primul razboi mondial." Termenul de autoritate se refera la acea forma a puterii care are drept expresie influenta.

Influenta inseamna investitura spontana a unui agent (individ, grup) cu recunoastere bazata pe prestigiu si respect. In mod discutabil insa Sartori intemeiaza autoritatea pe legitimitate si invers. Daca este usor de vazut cum autoritatea se bazeaza pe legitimitate, ramane neclara formula in care legitimitatea se poate obtine plecand de la orice forma de autoritate. Mai potrivit ar fi sa admitem ca numai autoritatea care decurge dintr-o forma sau alta de excelenta (elitism, meritocratie) este susceptibila de a sta la originile legitimitatii unei forme de putere.

Ca nu poate exista putere durabila fara autoritate e limpede. Puterea opresiva nu dureaza, in vreme ce puterea "impotenta" nu exista. Daca ar fi sa-l credem pe Sartori care afirma ca "Idealul care stimuleaza democratia nu este cucerirea puterii ci, dimpotriva, minimizarea acesteia si, prin urmare, inlocuirea celor care detin puterea cu cei care detin autoritatea." , lucrurile nu ar deveni cu nimic mai clare. In ce fel autoritatea (cu multiple fatete) ar putea inlocui puterea (unica, dincolo de modalitatile ei de expresie) ? Autoritatea nu poate fi unificata, dincolo de ariile ei particulare in acelasi fel in care se poate bucura de unitate puterea.

Autoritarismul ca termen care denumea un sistem politic a avut initial (in fascismul italian) un sens laudativ. Conotatiile negative au aparut atunci cand termenul a glisat in tabara democratica. Esenta autoritarismului consta in faptul ca puterea, actul guvernarii nu reprezinta, intr-un fel sau altul, obiect de disputa. (Trebuie totusi sa remarcam aici o nuantare terminologica care este destul de putin luata azi in considerare: Easton separa intre "autoritarist" si "autoritar". )
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.