Autoritatile administratiei publice

Trimis la data: 2015-04-21
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicolae Nicolae
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In prima parte a cursului a fost prezentata etimologia cuvantului "a administra" la care adaugam si urmatoarele explicatii a conduce, a carmui, iar pentru administratie, aprecierea potrivit careia aceasta notiune are intelesul de totalitatea autoritatilor administrative existente intr-un stat, unitate administrativ-teritoriala, autoritate publica, institutie etc. In teorie, notiunea de administratie a fost utilizata in mai multe sensuri, si anume:
- conducerea si indrumarea afacerilor guvernelor si institutiilor statului;
- executarea si/sau implementarea politicilor publice;
Continutul activitatii executive se stabileste in functie de rolul si pozitia diferitelor autoritati in sistemul administratiei de stat.
Exemplu: autoritatile executive de pe treapta inferioara a sistemului (care nu mai au alte organe in subordine) realizeaza activitatea executiva prin aplicarea directa a legilor la cazurile concrete; autoritatile administratiei situate pe o treapta ierarhic superioara au in plus si dreptul de a da dispozitii autoritatilor subordonate.
b). Deosebirile dintre administratia de stat si administratia publica de dupa revolutia din 1989.

Inainte de 1989, administratia de stat se afla intotdeauna la dispozitia statului autoritar, a puterii unice, fiind organizata centralizat si unitar la nivelul societatii, pentru fiecare unitate administrativ- teritoriaIa.Administratia publica, in conditiile statului de drept, in care separarea puterilor, descentralizarea serviciilor administrative si publice, precum si autonomia locala administrativa constituie coordonate fundamentale, structurile organizatorice si functionale ale administratiei sunt distribuite atat la nivelul statului ca administratie publica centrala,

cat si la nivelul colectivitatilor locale, unde este organizata si functioneaza ca administratia publica locala. Atat administratia publica centrala, cat si administratia publica locala au structuri organizationale, institutii, functiunii si atributii specifice, exclusive (care nu pot fi exercitate de altcineva).

Principiul unic al subordonarii politice a institutiilor statului a fost inlocuit cu o serie de principii de organizare si functionare mai democratice si mai eficiente cum ar fi principiul descentralizarii serviciilor publice, principiul autonomiei locale, principiul subsidiaritatii, principiul participarii cetatenilor la adoptarea deciziilor si altele, ce vor fi tratate intr-un capitol separat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.