Autoritatile administratiei publice

Trimis la data: 2015-07-14
Materia: Administratie
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_C
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Autoritatile publice care pun in practica deciziile luate in cadrul activitatii executive sunt identificate sub numele de "autoritati ale administratiei publice". Acestea sunt impartite in autoritati publice de stat (centrale) si autoritati ale administratiei publice locale. Pentru realizarea sarcinilor ce le revin acestea au posibilitatea de a folosi forta publica a statului cu care sunt inzestrate.
Autoritatile publice, sunt orice structuri publice (institutie, serviciu, regie autonoma, etc), centrale sau teritoriale, cu sau fara personalitate juridica, cu conducere colegiala sau unipersonala, infiintate prin lege sau pe baza legii, indiferent de sursa de finantare, care actioneaza cu putere publica. Sunt asimilate autoritatilor publice si le sunt aplicabile dispozitiile Codului de procedura administrativa, asociatiile si fundatiile de utilitate publica, precum si orice alte persoane sau structuri private, in masura in care actioneaza cu putere publica in vederea satisfacerii unui interes public, in temeiul legii sau a unui act administrativ.

Serviciul public este activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii unui interes public. Serviciul public trebuie prestat in mod continuu si transparent, trebuie sa fie accesibil tuturor si nediscriminatoriu pentru destinatarii sai.
In baza Hotararii Consiliului Local al Municipiului Sfantu Gheorghe nr. 76/2005, incepand cu 01.04.2005 a luat fiinta Directia Politia Comunitara ca serviciu public, avand la baza Legea nr.371/2004 si Hotararea de Guvern nr. 2295/2004.

Cu data de 01.10.2005 Consiliul Local, prin H.C.L. nr. 150, aproba infiintarea Politiei Comunitare ca structura cu personalitate juridica in cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Local.
Politia Comunitara a Municipiului Sf. Gheorghe este infiintata, organizata si functioneaza, in baza prevederilor Legii nr. 371 din 20.09.2004, a Hotararii Guvernului nr.2295/2004 si a prevederilor prezentului Regulament, ca serviciu public de interes local, cu personalitate juridica, in subordinea Consiliului Local si sub conducerea Primarului Municipiului Sf. Gheorghe.[HCL nr.150, art.1]

Politia Comunitara este o structura administrativa, aflata in subordinea primarului, care pune in aplicare legislatia data in competenta si dispozitiile primarului, strict orientate catre comunitatea locala.Infiintarea Politiei Comunitare in Sf. Gheorghe este o consecinta fireasca a amplelor schimbari care s-au produs la nivelul intregii societati prin aderarea la valorile europene si euro-atlantice, respectiv a descentralizarii administratiei publice. Descentralizarea reprezinta procesul transferului de autoritate si responsabilitate administrativa si financiara de la nivel central la nivel local.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.