Autoritatile administrative centrale autonome

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.45 / 10
Downloads: 1
Autor: Lidia Florea
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Infiintarea unor autoritati administrative autonome este prevazuta prin insusi textul Constitutiei, urmand ca organizarea si functionarea lor sa fie reglementata in mod amanuntit prin lege organica (art. 117 alin. 1).Constitutia permite insa si formarea a altor autoritati administrative autonome decat cele prevazute in insusi textul ei, cu conditia ca infiintarea lor sa aiba loc prin lege organica (art. 116 alin. 3).
In primul rand, daca ministri si conducatorii celorlalte organe de specialitate, care fac parte din componenta Guvernului, sunt numiti de Presedintele Republicii pe baza votului de investitura adoptat de Parlament, cele mai multe dintre organele administrative autonome, cunoscute pana in prezent, sunt numite de Camerele Parlamentului, pe baza unor propuneri venite fie din interiorul lor, fie dinafara.

Astfel, de exemplu, directorul Serviciului Roman de Informatii este numit de Parlament la propunerea Presedintelui Romaniei; presedintele si presedintii de sectii ale Consiliului Legislativ se numesc cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor reuniti in sedinta comuna, pe baza a cate trei propuneri facute de birourile permanente ale celor doua camere ale Parlamentului pentru fiecare functie, cu avizul comisiilor juridice reunite etc. Doar in cazul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii membrii sai fac parte din acest organ de drept.

In al doilea rand, organele centrale administrative autonome nu sunt dependente in activitatea lor nici de Guvern, nici de vreun minister, ceea ce da expresie caracterului lor autonom in cadrul aparatului executiv al statului. Ele sunt insa dependente fata de Parlament.Aceasta dependenta fata de Parlament poate sa imbrace forme diferite. Astfel, de exemplu, insasi Constitutia prevede, in ce priveste Consiliul Legislativ, ca el este "organ consultativ de specialitate al Parlamentului " (art. 79).

Alteori, se prevede ca organul respectiv este supus controlului Parlamentului, la propunerea Presedintelui Republicii. Este cazul directorului Serviciului Roman de Informatii. Dependenta fata de Parlament a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii isi gaseste concretizare in obligatia lui de a prezenta anual rapoarte Parlamentului, etc. Ceea ce caracterizeaza dependenta fata de Parlament a autoritatilor administrative autonome este faptul ca ea este directa, spre deosebire de ministere, care raspund in fata Parlamentului prin intermediul Guvernului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.