Auzul la om

Trimis la data: 2005-08-10 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 4110
Autor: Gabriela Petcu Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Atunci cand auzim ceva, de fapt ureche noastra este atinsa de vibratii unduitoare ale presiunii atmosferice. . Ureche se obisnuieste treptat cu sunetul, iar cu timpul invatam si sensul acestora.In timpul miscarii sau ciocnirii intre ele, obiectele produc unde sonore. Acestea sunt vibratii ale aerului, care sunt percepute de ureche, care le transforma in senzatie auditiva. In ureche ajung numeroese sunete, de la zumzetul insectelor, pana la zgomotul infernal provocat de avioanele cu reactie.

In timpul miscarii sau ciocnirii intre ele, obiectele produc unde sonore. Acestea sunt vibratii ale aerului, care sunt percepute de ureche, care le transforma in senzatie auditiva. In ureche ajung numeroese sunete, de la zumzetul insectelor, pana la zgomotul infernal provocat de avioanele cu reactie.

Atunci cand auzim ceva, de fapt ureche noastra este atinsa de vibratii unduitoare ale presiunii atmosferice. Urechea transforma undele sonore in impulsuri electrice, pe care le transmit mai departe la creier, care la randul sau decodifica semnalele. Ureche se obisnuieste treptat cu sunetul, iar cu timpul invatam si sensul acestora.

Cum auzim?
Urechea este impartita in 3 parti: urechea externa, medie si interna. De urechea externa apartine pavilionul, sigura componeneta vizibila, precum si conductul auditiv extern.

Partea vizibila a urechii numita pavilionul urechii, capteaza undele sonore din aer asemenea unei antene parabolice si le transmite prin canalul auditiv spre urechea interioara. Undele sonore captate de urechea exterioara trecand prin canalul auditiv exterior pun in miscare membrana timpanica aflata pe intrarea urechii medii.

Urechea medie reprezinta cam a opta parte din urechea externa, fiind de fapt o mica cavitate “sapata” in oasele craniului. Este delimitata spre exterior de membrana timpanica, dar printr-un conduct subtire, numit trompa lui Eustache, comunica si cu cavitatea nazala. Din acest motiv cavitatea externa corespunde cu presiunea din urechea medie. Daca presiunea atmosferica se modifica brusc, urechea se adapteaza in scurt timp la schimbare, dar pana atunci e posibil sa “pocneasca”.

In cavitatea urechii medii se gasesc trei oscioare, asa-numitele oscioare auditive. Fiecare dintre ele au o forma caracteristica: unul este ciocanasul(malleus), celalalt nicovala(incus), iar al treilea scarita(stapes). Vibratiile membranei timpanice se transmit mai intai la ciocans, apoi la nicovala si scarita, iar de acolo la fereastra ovala, situata la limita dintre urechea medie si cea interna.

In urechea medie cohlea, transforma vibratiile in impulsuri electrice care sunt transmise la creier, avand totodata un rol important in mentinerea echilibrului. Legatura dintre urechea interna si creier este realizata prin intermediul nervului auditiv care la nivelul melcului trimite mai multe prelungiri. Cele trei conducte semicirculare umplute cu un lichid, respectiv cavitatea numita vestibulum, care este compartimentata in sacula si utricula, sunt de fapt organele echilibrului.

Melcul este strabatut de trei canale umplute cu lichid. In canalul cohlear se gasesc niste cili situati in mai multe randuri, totalitatea acestor celule senzoriale impreuna cu mumbrana tectoriala alcatuind organul lui Corti: acesta este centrul organului auditiv. Vibratiile care trec prin canalul creier, unde se transforma in senzatie auditiva.cohlear pun inj miscare membrana bazala si membrana tectoriala, care vor actiona asupra cililor. Din aceste celule vor porni semnalele catre

Cum se masoara zgomotul?
Intensitatea sonora – energia purtata de sunet – se masoara in decibeli. Intensitatea sonora a unei soapte este de aproximativ 15 decibeli, murmurul produs de o clasa de elevi, de aproximativ 50 decibeli, zgomotul unei strazi aglomerate, de aproximativ 90 decibeli. Sunetele de peste 100 decibeli pot fi deja insuportabile. Un zgomot de o intensitate de 140 dB – produs de exemplu de un avion cu reactie in timpul decolarii – este aproape dureros si poate afecta timpanul.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.