Avangardismul romanesc - Poezii avangardiste

Trimis la data: 2010-08-05
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.86 / 10
Downloads: 2
Autor: Marioara Lepsea
Dimensiune: 15kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Avangardismul romanesc ramane a fi unul dintre curentele literare cele mai controversate si, in ultima instanta ne demonstreaza aceasta monografie cele mai putin cunoscute. Monografia abunda in informatii, aspecte, intamplari, evenimente, mai putin sau deloc cunoscute. Cartea se adreseaza elevilor, studentilor, precum si publicului larg de cititori. "Din momentul aparitiei sale (deceniul al treilea al secolului trecut) si pana astazi, avangardismul romanesc indiscutabil unul dintre cele mai interesante fenomene literar-artistice autohtone a fost privit in general cu ostilitate, suspiciune sau, in cel mai bun caz, cu superioritate amuzata, asa cum omul matur priveste poznele infantile.
Cauzele acestei mefiente sunt multiple si nu doar de natura estetica. Intra in joc mai intai parti-pris-urile politico-ideologice, dar si faptul cel mai grav idiosincrasiile de ordin rasial, regretabile, insa fara indo-iala redutabile in aceasta epoca paradoxala a proliferarii totalitarismelor (inainte de razboi fascismul legionar, iar dupa razboi comunismul).

Trebuie precizat ab initio faptul ca majoritatea avangardistilor romani au fost evrei, darji sustinatori ai cauzei revolutiei proletare, in conditiile in care partidul comunist activa in ilegalitate, iar statul sprijinea nu numai de facto fortele de dreapta, ce propovaduiau nationalismul sovin si, mai presus de toate, antisemitismul.

In aceste conditii, revolta avangardista a fost indreptata nu doar impotriva structurilor literar-artistice existente, ci si a celor sociale, a ideologiei nationaliste dominante si a politicii oficiale din ce in ce mai fatis antidemocratice in deceniul al patrulea, culminand dezastruos spre sfarsitul acestuia cu dictatura regala a lui Carol al II-lea si cu 'statul national legionar' al lui Ion Antonescu.

Nu e deci de mirare ca in acest context intunecat avangarda a fost de la bun inceput privita in general ca un dusman periculos, aflat 'in interiorul cetatii' (cf. E. Ionesco) dar sprijinit de oculte forte externe (eterna 'conspiratie mondiala iudeo-masonica', acum si bolsevica) si, in consecinta, discreditata ori minimalizata spre a putea fi redusa la tacere."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.