Avantajele cititului

Trimis la data: 2014-03-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: loredanaivan
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Omul nu mai citeste de placere cum se intampla cu "bunicutele" din secolul al XIX-lea, ci din nevoia de perfectionare profesionala. Oamenii nu mai au timp sa citeasca beletristica, unii isi amana acesta placere pentru vremea pensionarii, dar din pacate ramane un vis destul de indepartat.Cititorul din ziua de azi se afla in fata unei dileme:din toate partile este asaltat de informatie, care imbraca diverse forme. Ce sa aleaga? Fiecare dintre ele incearca sa il atraga de partea sa prin culoare, format, grafica, simplitate etc. Informatia este supravegheata de publicitate. Nu mai exista un criteriu de selectiei bine definit, si din pacate valoare nu invinge intotdeauna.
Tind sa cred in continuare faptul ca desi traim in era internetului, adevarata carte din hartie ramine la fel de iubita ca odinioara. Cartile sunt mai trainice, mai durabile, caci nu dispar precum textele virtuale. O carte ne sta mereu alaturi, ca un prieten de nadejde si, comparata cu acesta, are chiar avantajul ca poate fi inchisa si pusa deoparte daca ne enerveaza sau ne plictiseste.

E drept, peste un timp, literatura asa cum o intelegem acum ar putea sa nu mai existe; ea nu va disparea insa, ci va deveni altceva, se va transforma in ceva cu totul nou, adaptat la o realitate la randul ei in schimbare.Altceva-ul acesta este legat in primul rand si intr-un mod foarte intim de cititor. Cititorul este cel care poate decide, la un moment dat, disparitia literaturii si cartilor printr-o simpla ignorare a lor, printr-o aruncare decisiva a acestora in cosul cu obiecte nefolositoare,sustinand inca o data cele afirmate anterior. Astfel cititorul insusi trebuie adus in discutie, intrebat fara menajamente ce ,,se petrece" cu el.

Ce asteptari are, insa, cititorul in ziua de azi de la o carte? Si,care e faza cu cititul cartilor care ar trebui sa ne faca oameni? Ei bine, cam acesta este nucleul cartii mele intitulate "Care e faza cu cititul?", volum in care vom porni spre detectarea cerintelor cotidiene in speranta ca noul nu este ceva tocmai rau si vom incerca sa descoperim cititorul,caci raul nu sa manifestat si desfasurat in lume fara acordul sau.

Exista de ceva vreme carti ce se scriu la comanda cititorului, la cerere, tot asa cum se scriu de catre anumiti elevi cu talent la compunere scrisori de dragoste in locul celor mai nepriceputi in tainele jocurilor cu literele. Exista autori care scriu exclusiv pentru cititor, cu teama de a nu-l dezamagi, cu gandul obsedant la banii pe care ii va primi daca cititorul va fi multumit de noua nuvela, cu insomnii cauzate doar de intrebarea daca personajele imaginate vor multumi indeajuns platitorul.

Scriitori care fac "testari ale targetului" si "pozitionari pe piata" inainte de a incepe o noua carte. Paradoxul apare in momentul in care realizezi ca, de fapt, cititorul se simte mai mult atras de scriitorul care nu creeaza atunci cand ii intorci cheita cu un zornait in spinare, ci numai cand muza lui personala si intangibila ii sopteste la ureche sa o faca, asa cum o femeie rasfatata il va adora pe cel care o trateaza cu dispret, in locul catelusului scancitor care i se cuibareste docil si adorator la picioare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.