Avantajele procedurii medierii

Trimis la data: 2014-05-27 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ola_aura Dimensiune: 70kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
La intrebarea "Ce este medierea?" ne raspunde chiar articolul 1 din Legea 192 din 16 mai 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator din Romania care prevede ca:
"(1) Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, avand liberul consimtamant al partilor.

Tinand cont de toate aceste caracteristici putem defini medierea ca fiind o procedura voluntara si o modalitate alternativa de rezolvare a conflictelor, cu ajutorul unei terte persoane, neutre si impartiale, fara putere de decizie - mediatorul, care este calificata sa asiste partile sa negocieze, facilitand comunicarea dintre ele si ajutandu le sa ajunga la o intelegere unanim acceptata, eficienta si durabila, in conditii de confidentialitate.Termenul de mediere il regasim inclusiv in constitutia Romaniei din 1990 in articolul 80 alin. 2, referitor la puterile Presedintelui Romaniei care exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Medierea imputerniceste partile implicate de a decide singure cum conflictul trebuie sa fie solutionat. Solutionarea conflictelor prin intermediul medierii aduce schimbari pozitive in dezvoltarea personala precum si in comunicarea si intelegerea reciproca a persoanelor participante la conflict. Aceasta conduce la schimbarea si intarirea bunelor relatii dintre oameni in general, atata timp cat medierea are ca scop si educarea societatii ca intreg.Medierea este mai putin stresanta si costisitoare decat abordarea caii litigioase, cale traditionala de solutionare a conflictelor in societatea romaneasca.

Bazandu se pe principiul " win win ", medierea nu transforma niciuna dintre parti in invins sau invingator, toti cei implicati avand doar de castigat din mediere.Medierea in special si ADR ul in general, ofera justitiabilului posibilitatea de a renunta la alternativa judecatii, acesta alegand benevol modalitatea mult mai rapida si mai eleganta de a si rezolva problema, lucru ce duce firesc la degrevarea instantelor de cauze si la imbunatatirea calitatii actului de justitie.

Medierea sau oricare alta forma alternativa de solutionare, sunt raspunsuri necesare la problemele societatii moderne. Cei care au apelat odata la metodele ADR, intr un procent covarsitor, sunt dispusi sa mai apeleze si in viitor. Pornind de la aceste certitudini putem spera ca ADR ul romanesc (in principal medierea) va fi un proiect incununat de succes. Asa cum este peste tot in lume

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.