Aventurile lui Tom Swayer 2

Trimis la data: 2002-10-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 7317
Autor: Relly2
Dimensiune: 6kb
Voturi: 927
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aventurile lui Tom Sawyer constituie o pagină novatoare şi strălucită în creaţia lui Mark Twain. Umorul scriitorului a cucerit cititorii de toate vârstele. Canavaua naraţiunii însă nu e ţesută din trucuri comice ale unui om hazliu (deşi sunt în ea destule glume ce provoacă râsul), nici din fraze demascatoare a modului de viaţă stagnant al provinciei americane (cu toate că în multe locuri ale cărţii se simte ironizarea acestui fel de a convieţui).
Aventurile lui Tom Sawyer  de Mark Twain
Valoarea moralizatoare a Aventurilor lui Tom Sawyer merge de la satirizarea pedanteriei şi bigotismului până la afirmarea celor mai înalte idealuiri ale epocii sale: libertatea omului şi egalitatea în drepturi. Umorul lui Mark Twain se transformă într-un mijloc de dezvăluire realistă a psihologiei umane (în primul rând a copiilor) şi, în acelaşi timp, un procedeu de poetizare a vieţii. Aventurile lui Tom Sawyer şi Aventurile lui Huckleberry Finn, deşi sunt romane de ficţiune, au o bază reală autobiografică.

Chiar dacă faptele nu sunt culese din realitatea directă, prototipurile personajelor, atmosfera, conflictele sociale şi, mai ales, aspiraţiile au existat în viaţa scriitorului.
c Elementele ostile, periculoase, ce apar în calea lor, poartă în sine amprenta convenţionalului, caracteristic pentru literatura de aventuri, şi de aceea nu înfricoşează cu adevărat. Aproape totul ce ne transpare ca fenomene realiste este pigmentat de umorul lui Mark Twain, învăluind cititorul în căldură şi beatitudine.

Cu o veracitate uimitoare redă autorul lumea interioară a tinerelor fiinţe umane, care nu şi-au întinat încă puritatea sufletească şi graţia poetică. Twain avea capacitatea genială de a înţelege copiii, cunoştea caracterul şi psihologia lor. În Aventurile lui Tom Sawyer umorul joacă un cu totul alt rol decât, să zicem, în Wilson Zevzecul ce musteşte până la refuz de situaţii comice. Evident, fără umor povestirea despre Tom ar fi pur şi simplu falsă şi sentimentală. Anume umorul fin, delicat conferă eroului central, precum şi altor personaje, sinceritate, profunzime sufletească.

Autorul glorifică viaţa liberă, fericită, iar râsul, umorul şăgalnic serveşte drept expresie a dragostei sale pentru oamenii simpli şi mărinimoşi. Twain desigur nu a fost singurul scriitor american care a pus umorul în slujba scopului suprem: afirmării valorii omului şi frumuseţii vieţii. Însă marele talent de umorist-psiholog şi de umorist-poet al scriitorului 1-a ajutat să realizeze o lucrare de mare şi neobişnuită valoare estetică.

Paradoxal că atunci când lucra asupra povestirii Twain a pornit de la nemulţumirea sa faţă de realitatea americană contemporană lui. Şi totuşi, tendinţa sa de a oglindi, bazându-se pe amintirile sale din copilărie, o lume mai fericită, mai plină de bucurii, decât aceea pe care a văzâut-o şi a trăit-o, 1-a condus la scrierea unei cărţi în care comicul joacă rolul de element afirmativ. Povestirea are, incontestabil, şi unele nuanţe romantice, dar acestea nu umbresc câtuşi de puţin tonalităţile realiste.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.