Averea bisericeasca

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 20
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins:
1. Bunurile. Patrimoniul. Clasificarea bunurilor bisericesti
2. Necesitatea si dreptul Bisericii de a poseda bunuri
3. Temeiurile si formele proprietatii
4. Mijloacele de agonisire ale patrimoniului
5. Subiectul proprietatii bisericesti
6. Organele competente de administrare a averii bisericesti
7. Dreptul de control al Statului
8. Intrebuintarea averii bisericesti
9. Instrainarea bunurilor bisericesti
10. Dreptul ctitoricesc
1. Bunurile. Patrimoniul. Clasificarea bunurilor bisericesti

Dreptul de existenta presupune pentru orice persoana dreptul natural de a avea bunuri. "Bun", in inteles juridic, este orice lucru din natura inconjuratoare, care poate fi folositor omului si care poate deveni obiect de drepturi si de obligatii, care poate avea deci o valoare baneasca. Bunurile necesare pentru intretinerea vietii, ce apartin unei persoane, constituie patrimoniul acelei persoane. Orice persoana are in mod necesar un patrimoniu. Patrimoniul este format din toate bunurile care apartin unei persoane, adica din toate drepturile care au o valoare pecuniara si din toate obligatiunile apreciabile in bani cu care el este legat fata de altii. Drepturile constituie activul, iar datoriile pasivul patrimoniului. Drepturile patrimoniale reprezinta totalitatea raporturilor de drept apreciabile in bani, care au drept subiect activ si pasiv una si aceeasi persoana. Raman in afara patrimoniului, drepturile care nu au caracter pecuniar: drepturile de familie, puterea parinteasca, drepturile innascute individului sau drepturile publice. Patrimoniul este o universalitate juridica independenta de elementele care-l compun.

O clasificare generala imparte bunurile in: corporale si necorporale; o alta clasificare generala le imparte in: miscatoare sau mobile si nemiscatoare sau imobile. Aceasta clasificare este adoptata si de Regulamentul de administratie al averilor bisericesti.

Bunurile corporale sunt cele care au o existenta materiala si cad sub simturile noastre: pamant, constructii, animale. Bunurile necorporale sunt cele care nu au decat o existenta abstracta (drepturile de creanta, de uz, etc.).

Bunuri miscatoare sau mobile sunt cele care nu au o asezare fixa si care pot fi mutate dintr-un loc in altul oricand (mobilier, imbracaminte, marfa, animale, bani).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.