Aviz de mediu

Trimis la data: 2011-03-18 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 366
Autor: Deutza Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Protectia mediului a devenit una din principalele preocupari ale secolului XX si reprezinta o provocare pentru actualul mileniu. Comunitatea internationala a fost pusa in fata unor evenimente care au avut un impact deosebit asupra mediului: accidentul de la Cernobil- Ucraina, accidentele tancurilor petroliere Tory Canion in 1967. Toate acestea au determinat societatea internationala sa devina constienta de importanta mediului, nu numai pentru omenire, ci pentru supravietuirea intregii planete. Astfel, relatia mediu-societatea umana a capatat dimensiuni concrete. Nu se mai pune problema "imblanzirii naturii", ci a constientizarii faptului ca omul este o parte a mediului. Un loc aparte in cadrul acestor preocupari este ocupat de tehnicile si instrumentele cu caracter preventiv si de precautie.

Printre aceste mecanisme se numara si evaluarea de mediu,raportul de mediu precum si avizele de mediu. Avizul de mediu pentru planuri si programe - act tehnico-juridic scris, emis de catre autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia mediului in planul sau in programul supus adoptarii.

UNDE SE SOLICITA AVIZUL DE MEDIU?
Autoritatile abilitate prin lege cu competenta de emitere a avizului de mediu pentru planuri si programe sunt:
•autoritatea publica centrala pentru protectia mediului
•autoritatile publice teritoriale pentru protectia mediului.
Acest aviz pentru planuri si programe se emite numai ulterior efectuarii evaluarii de mediu si in baza analizarii raportului de mediu intocmit. Raportul de mediu trebuie sa contina si rezultatul evaluarii de mediu.

Conform Legii protectiei mediului, la propunerea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, Guvernul stabileste prin hotarari:
•procedura de evaluare de mediu;
•structura raportului de mediu;
•conditiile de emitere a avizului de mediu pentru planuri si programe, inclusiv cele cu efecte transfrontaliere.

Obtinerea avizului de mediu este obligatorie pentru toate planurile si programele care pot avea efecte semnificative asupra mediului si care se adopta de catre o autoritate la nivel national, regional sau local. In acest scop titularul planului este obligat sa notifice autoritatea de mediu in vederea inceperii procedurii evaluarii de mediu in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr. 1076 din 2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe. Titularul planului sau programului este orice autoritate publica, precum si orice persoana fizica sau juridica care promoveaza un plan sau un program.

CIND SE SOLICITA AVIZUL DE MEDIU ?
Avizul de mediu pentru planuri si programe se solicita atunci cand are loc initierea si adoptarea planurilor si programelor.
Cand trebuie notificat?

Cand promovati un plan care:
- este pregatit pentru urmatoarele domenii: agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura, energie, industrie, inclusiv activitatea de extractie a resurselor minerale, transport, gestionarea deseurilor, gospodarirea apelor, telecomunicatii, turism, dezvoltare regionala, amenajarea teritoriului si urbanism sau utilizarea terenurilor, si care include proiecte prevazute in anexele nr. 1 si 2 la Hotararea Guvernului nr. 1213 din 2006 privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice si private (ex. proiecte pentru care este necesar acordul de mediu).

- datorita posibilelor efecte afecteaza ariile de protectie speciala avifaunistica sau ariile speciale de conservare reglementate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57 din 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

Solicitare pentru obtinerea avizului de mediu pentru planuri si programe va cuprinde:
1.Notificare (cerere) intocmita de titular
2.Proiectul de plan/program care se supune avizarii completat cu date referitoare la criteriile relevante prevazute in anexa nr.1 din HG 1076/2004
3.Piese desenate
4.Dovada informarii publicului asupra initierii procesului de elaborare a planului sau programului si realizarii primei versiuni a acestuia, conform art. 9 (1) si 29 (2) din HG 1076/2004
5.Dovada achitarii tarifului de 500 RON pentru etapa de incadrare, conform anexei nr. 4 din HG 1076/2004
6.2 exemplare

ANUNTUL PUBLIC pentru etapa de incadrare va contine informatii despre:
-titularul planului sau programului;
-elaborarea primei versiuni a planului sau programului;
-natura acestuia;
-declansarea etapei de incadrare;
-locul si orarul consultarii primei versiuni a planului sau programului;
-posibilitatea de a transmite in scris comentarii si sugestii la sediul APM in termen de 15 zile calendaristice de la data ultimului anunt.

VALABILITATE
Valabilitatea avizului de mediu este de 2 ani de la data emiterii, in cazul in care nu intervin modificari ale conditiilor in care a fost emis sau a folosit scopului pentru care a fost emis. Avizul de mediu pentru planuri si programe are aceiasi perioada de valabilitate ca si planul sau programul pentru care a fost emis in cazul in care nu intervin modificari ale respectivului plan sau program.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.