Avocatul

Trimis la data: 2012-11-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: floyd Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In marea majoritate a cazurilor,persoana fizica cat si persoana juridical,parte a unui proces civil,nu este obligata sa se prezinte in fata instantei de judecata singura ci poate fi reprezentata. In procesul civil partile pot fi reprezentate de avocat. Avocatul este acea persoana care are dreptul sa asiste si sa reprezinte persoana fizica sau juridica in fata tuturor instantelor. Intre avocat si parte (persoana fizica sau juridical) se incheie un contract de asistenta juridical.

Raporturile dintre avocat si client sunt:avocatul este aparatorul clientului -avocatul este sfatuitorul clientului,prezentand opinia proprie cu privire la faptele prezentate,sansele de reusita cat si caile care trebuiesc urmate: -avocatul este si confidentul clientului,deoarece toate acestea avand un caracter de confidentialitate,avocatul fiind obligat sa pastreze secretul profesional.

In materie penala,avocatul ,ca aparator al partii,poate participa la procesul penal prin doua modalitati: -prin desemnarea sa de catre parte,cand aceasta are posibilitatea de a-si alege un reprezentant care sa-I sustina interesele sau -prin desemnarea din oficiu.Legea prevede ca in anumite cazuri asistenta juridical este obligatorie. In aceste cazuri daca partea procesului nu si-a ales un reprezentant se vor lua masuri pentru desemnarea unui aparator din oficiu.

Avocatul are dreptul de a lua la cunostiinta despre starea dosarului,de a asista la efectuarea actelor de urmarire penala si de a formula cereri. Indiferent de faza procesului aparatorul are obligatia sa asigure partii asistenta juridical. In cazul nerespectarii acestei obligatii,organul de urmarire penala sau instant de judecata poate sesiza conducerea baroului de avocati pentru a fi luate masuri.
Potrivit art.1 din legea 51 /1995 profesia de avocat este o profesie liberal si independent. Profesia de avocat se exercita numai avocatii inscrisi in baroul din care fac parte.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.