Avocatul poporului

Trimis la data: 2008-02-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 8
Autor: Narcis Dimensiune: 265kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În anul 2007 instituţia Avocatul Poporului împlineşte un deceniu de existenţă, un deceniu de aşteptări şi speranţe, un deceniu în care această instituţie de inspiraţie vest-europeană s-a impus, încet dar sigur, ca o dimensiune a democraţiei constituţionale în România. Creată prin Constituţia din 1991, ca o noutate în viaţa juridico-statală instituţia Avocatul Poporului (ombudsmanul) a fost înfiinţată practic şi a început să funcţioneze după adoptarea legii sale organice, Legea nr. 35/1997.

Experienţa acumulată dar şi raportarea la exigenţele ombudsmanului european au implicat unele modificări constituţionale.
Astfel în anul 2003 Parlamentul României, ca putere constituantă, a adus unele perfecţionări şi anume: stabilirea dreptului Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituţională să se pronunţe asupra constituţionalităţii legilor înainte de promulgarea acestora; înscrierea dreptului Avocatului Poporului de a ridica direct în faţa Curţii Constituţionale excepţii de neconstituţionalitate; stabilirea de adjuncţi specializaţi pe domenii de activitate; alegerea Avocatului Poporului, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru un mandat de 5 ani, măsuri care au întărit autonomia instituţiei.

Ca orice instituţie statală şi Avocatul Poporului are nevoie de experţi şi consilieri bine pregătiţi. În activitatea permanentă de perfecţionare şi în condiţiile unei fluctuaţii permanente a personalului, lucru obişnuit pentru instituţiile bugetare, s-au luat unele măsuri precum: seminarii pe probleme de specialitate; cursuri post universitare în domeniul juridic; scurte stagii în străinătate (Anglia, Franţa, Olanda) obţinute ca urmare a relaţiilor de colaborare cu ombudsman-ii străini; instructaje cu participarea unor experţi de la ombudsmanul Naţional al Olandei.

Punem un accent aparte pe colaborarea şi schimbul de experienţă cu ombudsman-ii străini şi cu asociaţiile în domeniu. Instituţia este implicată la activităţile asociaţiilor ombudsmanilor (europeană, internaţională, francofobiei), dar şi în schimburi de experienţă cu ombudsman-ii străini (Anglia, Spania, Olanda, Cehia, Azerbaidjan).

În mod deosebit trebuie menţionată vizita realizată în România de către Mediatorul European, domnul Nikiforos Diamandouros, precum şi cele ale unor parlamentari străini care au făcut aprecieri elogioase cu privire la instituţia Avocatul Poporului. Toate acestea ne-au ajutat să perfecţionăm activitatea noastră.

Plecând de la realitatea că rostul instituţiei este protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului în raporturile sale cu administraţia publică ne-am preocupat ca primirea şi examinarea petiţiilor să se realizeze civilizat şi eficient, ca orice cetăţean care vine în instituţie să primească un sprijin, un răspuns sau, în orice caz, o explicaţie.

În afara preocupărilor pentru soluţionarea problemelor concrete, am realizat unele acţiuni pentru protejarea drepturilor unor segmente de populaţie, atunci când plângerile individuale în acelaşi domeniu erau numeroase (sistemul de pensii, sistemul asigurărilor de sănătate, problemele celor care au efectuat muncă forţată în perioada 1950 – 1960 etc.). Deschiderea instituţiei spre cetăţean, transparenţa în activitate, explică sporirea an de an a solicitărilor.

Instituţia Avocatul Poporului:
• are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în raporturile acestora cu autorităţile publice;
• este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică;
• are buget propriu care face parte integrantă din bugetul de stat.

Sediul instituţiei Avocatul Poporului este in municipiul Bucureşti.
In activitatea sa, avocatul poporului este independent fata de orice autoritate publica. In exercitarea atribuţiilor sale, avocatul poporului nu se substituie autoritarilor publice.

Avocatul poporului nu poate fi supus nici unui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu îl poate obliga pe avocatul poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale.Activitatea avocatului poporului, a adjuncţilor săi şi a salariaţilor care lucrează sub autoritatea acestora are caracter public.

La cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor sau datorita unor motive întemeiate, avocatul poporului poate decide asupra caracterului confidenţial al activităţii sale. Autorităţile publice sunt obligate sa comunice sau, după caz, sa pună la dispoziţia avocatului poporului, în condiţiile legii, informaţiile, documentele sau actele pe care le deţin in legătura cu cererile care au fost adresate avocatului poporului, acordându-i sprijin pentru exercitarea atribuţiilor sale.

Avocatul poporului prezintă, în şedinţa comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, rapoarte, anual sau la cererea acestora. Rapoartele trebuie să cuprindă informaţii cu privire la activitatea instituţiei Avocatul Poporului. Ele pot conţine recomandări privind modificarea legislaţiei sau masuri de alta natura pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.