Avortul terapeutic

Trimis la data: 2007-03-14 Materia: Medicina Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 2270
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Medicina umană este ramura ştiinţelor biologice care studiază organismul uman şi funcţionarea acestuia, în scopul conservării şi restabilirii sănătăţii. Medicina studiază etiologia, patologia clinică, diagnosticul, tratamentul şi profilaxia bolilor care afectează organismul.

De la medicina empirică din etapele timpurii ale istoriei umanităţii, s-a ajuns astăzi la medicina ştiinţifică bazată pe dovezi, care operează cu concepte din majoritatea ştiinţelor, de la ştiinţele naturii (fizică, chimie, biologie), până la modele matematice complexe şi noţiuni împrumutate din domeniul filozofiei şi artei.

Progresul ştiinţelor fundamentale şi cercetarea aplicată în domeniul medical au furnizat metode de explorare a organismului uman tot mai complexe şi mai sofisticate, şi au condus la dezvoltarea posibilităţilor de diagnostic şi tratament. Au apărut şi s-au dezvoltat ramuri noi ale medicinii. Conceptul de sănătate a căpătat noi valenţe, OMS definind astăzi sănătatea ca starea completă de bine bio-psiho-social a individului, şi nu doar ca absenţa bolii sau a infirmităţii.

Din toate aceste progrese rezultă însă şi o serie de probleme de etică medicală, cele mai multe controversate. Menţionăm, dar nu exhaustiv: avortul provocat medical la cerere sau în scop terapeutic, contracepţia, metodele de reproducere umană asistată, eutanasia (moartea asistată) în cazul bolnavilor incurabili, menţinerea într-o stare de viaţă vegetativă – cu ajutorul aparatelor – a bolnavilor decerebraţi, folosirea în scopuri de cercetare sau terapeutice a ţesuturilor recoltate de la embrioni umani, etc.

Este morală întreruperea sarcinii la cerere sau în caz de boli grave ale fătului? Această problemă are numeroase conotaţii morale şi religioase, şi a fost reglementată politic în mod diferit de state diferite. Extremele sunt reprezentate, pe de o parte, de China, care duce o politică agresivă de limitare a creşterii populaţiei, inclusiv printr-o politică pro-avort, şi, pe de altă parte, de statele islamice, în care atât avortul la cerere cât şi cel în scop terapeutic sunt strict interzise de lege. În Europa, majoritatea statelor au legalizat avortul, dar aplică concomitent politici de limitare a acestuia, prin promovarea metodelor de planificare familială şi contracepţie.

Noţiunea de "avort terapeutic” a apărut ca o consecinţă a perfecţionării mijloacelor de diagnostic prenatal. Diagnosticul prenatal este un act medical complex, considerat de unii drept mijlocul cel mai important de profilaxie a bolilor genetice. Cuprinde teste de screening, cu valoare orientativă şi teste diagnostice invazive, mai precise.

Testele de screening includ teste biochimice (triplu test) şi probe imagistice (ecografie, RMN). Nu prezintă riscuri pentru făt. Testele diagnostice invazive includ: amniocenteza, biopsia de vilozităţi coriale şi cordonocenteza – recoltarea de sânge fetal. Prezintă risc asociat de avort, de 0,5-1%.

Triplul test este o metodă de screening ne-invazivă pentru făt, pentru trei markeri din serul matern (alfa-fetoproteina, estriolul neconjugat şi gonadotrofina corionică). Necesită recoltarea unei cantităţi minime de sânge venos de la mamă. Se efectuează în scopul detectării unor anomalii fetale ca: defectele de tub neural, sindromul Down (trisomia 21), sindromul Eduards (trisomia 18). Este indicat la gravidele în vârstă de peste 35 ani, fiindcă riscul de a naşte un făt cu anomalii genetice creşte exponenţial după această vârstă (de ex. în cazul sindromului Down, de la 0,26% la 35 ani până la 9,09% la 49 ani), şi la gravidele care au născut anterior un copil cu anomalii cromozomiale.

Triplul test este un test cu valoare orientativă, care se efectuează în al doilea trimestru de sarcină, între săptămânile 14 - 21. Se bazează pe corelaţia dintre vârsta sarcinii şi determinarea cantitativă a markerilor serici. De aceea este importantă precizarea vârstei gestaţionale reale pe baza biometriei fetale, printr-o ecografie efectuată înaintea testului. Deoarece pot apare numeroase rezultate fals pozitive, în cazul unui rezultat pozitiv sunt necesare teste diagnostice suplimentare, cum ar fi amniocenteza.

Amniocenteza se bazează pe faptul că lichidul amniotic conţine celule fetale provenite din descuamarea tegumentelor şi a mucoaselor tractului urinar şi digestiv ale fătului. Este o procedură prin care se recoltează probe de lichid amniotic prin puncţie transabdominală dirijată ecografic.

Din celulele fetale astfel obţinute, se efectuează testele ADN pentru depistarea mutaţiilor sau se realizează culturi celulare, pentru a obţine preparate cromozomiale. Se pot efectua şi analize biochimice (alfa fetoproteina şi acetilcolinesteraza) care, împreună cu ecografia, pot diagnostica 90% din defectele de tub neural. Amniocenteza se efectuează între săptămânile 15-17 de gestaţie. Acurateţea testului este de aproximativ 99 %. Este o procedură invazivă ce comportă un risc de avort de 0,5-1%.

Să examinăm din punct de vedere etic cazul unei gravide în vârstă de 35 de ani din România, căreia, în săptămâna a 17 de sarcină, i se recomandă efectuarea triplului test. În multe cazuri gravida nu va putea efectua acest test imediat, şi va fi programată pentru efectuarea lui peste, să presupunem, o săptămână. Rezultatele nu vor fi nici ele disponibile instantaneu, şi va mai trece o jumătate de săptămână.

În cazul unui rezultat pozitiv, gravida va fi programată pentru amniocenteză peste încă o jumătate de săptămână. Rezultatele amniocentezei sunt disponibile în aproximativ patru săptămâni. În cazul unui rezultat pozitiv la amniocenteză, ce se mai poate face la această vârstă a sarcinii?

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.