B.St.Delavrancea - Apus de soare

Trimis la data: 2005-03-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.93 / 10
Downloads: 17
Autor: Paul Damian
Dimensiune: 5kb
Voturi: 396
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Apus de soare este o capodoperă a dramaturgiei poetice şi oratorice şi nu mai puţin o dramă de observaţii a tipicului , singura din literatura noastră în care toate aceste aspecte se numesc armonie.
„Apus de soare” de B.Ş.Delavrancea.
Apus de soare este o capodoperă a dramaturgiei poetice şi oratorice şi nu mai puţin o dramă de observaţii a tipicului singura din literatura noastră în care toate aceste aspecte se numesc armonie”. (G.Călinescu).

Ziarist,orator strălucit,prozator şi dramaturg Delavranceaa adus contribuţii preţioase în toate domeniile literare în care a activat.Prin nuvele se apropie de Caragiale şi Slavici, ca dramaturg continuă pe Haşdeu şi Alecsandri.Nici una din operele acestora nu aduce însă pe scenă un erou atît de copleşitor prin personalitatea sa cu ecouri nepieritoare în istoria partiei cum este Ştefan Cel Mare.În drama „Apus de soare” acţiunea se petrece în ultimul an de cîrmuire al domnitorului supranumit soarele Moldovei.

Drama are un dublu conflict:unul intern psihologic,conflictul din conştiinţa şi sufletul lui Ştefan,dintre Ştefan ca om şi Ştefan ca domn.Bătrîn şi bolnaf îşi presimte sfîrşitul dar ca domn are o înaltă datorie daţă de ţarăşi el năzueşte să aşeze pe tron un urmaş al său,un urmaş demn capabil să asigure în continuare neatiruarea şi proppăşirea ţării.Conflictul extern îl intensifică pe cel intern,boierii copleşiţi în frunte cu paharnicul Ulea i se opun lui Ştefan urzînd să ridice în scaunul ţării pe un adept al lor.

În aceste împrejurări grele o rană mai veche de la piciorul domnitorului se agravează şi acesta este nevoit să se opereze.După operaţie i se interzice ridicarea din pat deoarece aceasta îi pereclitează viaţa.Complotiştii se folosesc de mament şi hotărăsc ca în această perioadă să aşeze în tron pe un adept al lor,pe Ştefăniţă.

Oana nu poate să tăgăduiască şi îi şopteşte domnitorului.Cu toate că ştie ce-l aşteaptă Ştefan nu erită nici o clipă,se ridică din pat şi porneşte înpotriva complotiştilor.Paharnicul Ulea cel care e împletitorul împotriva domniei pare să fi mut doar la ridicarea paloşului domnitorului de frică.Personaj monumental de proporţii romantice Ştefan Cel Mare impresionează prin vointa şi hotărîrea de nestrămutat.Atunci cînd este întrebat de soţia sa Maria ce-l doare domnitorul îi răspunde: „Nimic pe domnul Moldovei... şi toate pe Ştefan Muşatin fiul lui Bogdan şi nepotul lui Al-dru cel Bun.”.

Domnitorul îşi dă seama că i se apropie sfîrşitul şi hotărăşte să pună în tronul Moldovei pe fiul său Bogdan pe care-l consideră a fi cel mai vrednic urmaş.Eroul excepţional Ştefan se suprapune ca personaj istoric real,discursul său din momentul înscăunării lui Bogdan ne prezintă responsabilitatea totală faţă de popor „Şi cum vru moldova aşa vruseşi şi eu,că vru ea un domn drept şi n-am despuiat pe unii ca să îmbogăţesc pe alţii, că vru ea un om treaz şi am vegheat ca să-şi odihnească sufletul ei ostenit”.

Printr-un şir de enumeraţii metorice domnitorul proslăveşte ostaşii săi, evocă străbunii carfe au luptat pentru Moldova.”Ţineţi minte cuvintele lui Ştefan care v-a fost baci pînă la adînci bătrîneţe... că Moldova n-a fost amea şi nu e avoastră ci a urmaşilor voştri,în veacul vecilor...”.

Extenuat după înfăptuirea acestui act eroic prin care se asigură continuitatea ţării, Ştefan se prăbuşeşte mort la picioarele noului domnitor.El a murit ca om,dar va fi veşnic în conştiinţa neamului şi a poporului pentru măreţile sale izbînzi de înfăptuiri,pentru patriotismul său înflăcărat,pentru spiritul de sacrificiu manifestat pînă la ultima clipă de viaţă.
„Pentru Delavrancea dragostea pentru neam şi ţară a fost o adevărată religie”.
(A.Vlahuţă).
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.