Bacalaureat 2003 Rezolvari subiecte romana oral

Trimis la data: 2010-06-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_C
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1) Ilustreaza conceptul operational povestire, prin referire la o opera literara studiata.Povestirea este specie a genului epic relatand faptele din punctul de vedere al unui narator care este martor sau participant la evenimentul povestit.Dupa aparitia mai multor volume de proza si memorialistica, Mihail Sadoveanu isi incheie cea dintai etapa de creatie artistica cu o capodopera: Hanul Ancutei. "Hanul Ancutei" este alcatuita din 9 povestiri independente.
In povestirea Fantana dintre plopi, naratiunea debuteaza cu evocarea reintalnirii dupa un sfert de veac, la hanul Ancutei celei tinere, dintre comisul Ionita din Draganesti si capitanul Neculai Isaac. Cei doi s-au imbratisat cu frateasca bucurie, Ionita intrebandu-l pe celalalt in ce imprejurari cumplite "a pierdut o lumina oculara".

Indemnat de prietenul regasit, el istoriseste o drama petrecuta in tineretea sa aventuroasa. Capitanul ii marturiseste cu tristete ca in acelasi spatiu, dar cu 25 de ani inainte, "a avut loc o intamplare napraznica, iar Dumnezeu l-a intors iarasi prin locurile acelei dureri". Protagonistul intamplarii recunoaste ca in tinerete "era buiac si ticalos", mama lui incercand sa-l cuminteasca si sa-l insoare.

Indragostindu-se sincer de o tanara tiganca, pe nume Marga, capitanul va fi atacat intr-o noapte de complicii fetei, cu scopul de a-l jefui. Marga fusese invatata sa-l avertizeze abia in ultimul moment asupra primejdiei, ca el sa nu i se mai poata opune. Cand inteleg ca potentiala victima a aflat mai devreme decat trebuia despre intentiile lor, asteptandu-i inarmat si cu Lupei, cainele, alaturi de el, tiganii o ucid pe Marga si o arunca in fantana, facand-o sa plateasca tradarea neamului sau cu propria viata.Fantana, cu adancurile ei simbolizeaza atat viata, cat si moartea, reunite in amintirea de nesters a unei femei deosebite si a devotamentului ei absolut in numele iubirii.

2) Ilustreaza conceptul operational de nuvela psihologica, prin referire la opera studiata.Nuvela este opera epica in proza, cu un singur fir epic, cu un conflict concentrat, cu putine personaje si construita, de obicei, in jurul unui personaj principal.Nuvela Moara cu noroc, de Ioan Slavici, este considerata o capodopera a prozei romane de observare psihologica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.