Bacterii - microbiologie

Trimis la data: 2012-05-09
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 5
Autor: MITRAN CORINA
Dimensiune: 96kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectul de studiu al Microbiologiei este biologia microorganismelor, adica studiul organismelor mici, vizibile numai la microscop.Etimologic, notiunea de microorganism are sensul de organism mic. Cu acelasi sens se foloseste notiunea de microb, mai ales in cazul microorganismelor patogene. Desi utilizat in mod curent, termenul de "microb" nu este stiintific. Notiunea de "microb" a fost introdusa de Sedillot (l878), cu sensul ei stiintific: micro + bios = viata scurta. Termenul s-a pastrat si a dat numele domeniului Microbiologiei.
Notiunea de microorganism nu are semnificatie taxonomica, deoarece reuneste un grup vast si heterogen de organisme diferite ca pozitie sistematica si ca organizare structurala, dar care se aseamana prin trei proprietati comune:
-toate au dimensiuni microscopice, ceea ce le face invizibile cu ochiul liber;
-in general au organizare unicelulara. Chiar daca unele microorganisme formeaza asociatii pluricelulare, ele raman, in esenta, organisme unicelulare, deoarece, o celula izolata din complexul multicelular isi pastreaza viabilitatea, creste, se divide si reface asociatia;
-structura lor interna este relativ simpla, comparativ cu a macroorganismelor.

Heterogenitatea microorganismelor este definita de alte trei caracteristici:
-pozitia sistematica a microorganismelor este foarte diferita;
-activitatile biologice (fiziologice) pe care le desfasoara sunt foarte diversificate
-morfologia si structura interna a diferitelor grupe de microorganisme sunt foarte diferite.

Cadrul larg al notiunii de microorganism cuprinde urmatoarele grupe:
1.Eubacteria (bacterii adevarate);
2.Cyanobacteria (fostele "alge" albastre-verzi)
3.Archaea, un grup de microorganisme asemanatoare cu bacteriile adevarate, din punct de vedere morfologic si structural.

Toate cele trei grupe au organizare celulara de tip procariot. Celelalte microorganisme, cu pozitie sistematica heterogena au organizare celulara de tip eucariot:
1.Fungii microscopici, cu un numar mare de reprezentanti;
- levurile cu organizare unicelulara
- mucegaiurile (fungi filamentosi), cu organizare pluricelulara;

2.Algele microscopice
3.Protozoarele.Denumirea de bacterie a fost introdusa de Ehrenberg (l838). El a creat denumiri de gen: Bacterium, Spirillum, Spirochaeta, fara sa stabileasca deosebiri intre bacterii si protozoare.Desi virusurile nu sunt microorganisme, aceasta lucrare cuprinde un capitol de Virologie in care sunt prezentate, intr-o forma generala, virusurile si entitatile moleculare infectioase cu organizare subvirala (viroizii si prionii).

Virusurile sunt entitati infectioase cu un nivel inalt de organizare, alcatuite in esenta, din proteine si un acid nucleic (ADN sau ARN). Studiul interactiunii virus-celula (in special fagul lambda-E. coli) a avut un rol decisiv in dezvoltarea biologiei moleculare.Viroizii sunt entitati infectioase alcatuite dintr-o molecula de ARN pur, patogene pentru unele plante de cultura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.