Bacterii daunatoare vinurilor

Trimis la data: 2017-12-17
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 8.28 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianneagu.78fr
Dimensiune: 2098kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
AN UNIVERSITAR 2017-2018
CUPRINS

Introducere.......................................................................................... pag.3
Cap. I Tipuri de microorganisme daunatoare vinului..........................................pag.4-5
Cap. II Defecte si boli provocate de microorganisme in vin.................................pag.6-12
2.1 Defecte produse de drojdii...................................................................pag.6-7
2.2 Defecte produse de mucegaiuri..............................................................pag.7
2.3 Boli si defecte produse de bacterii..........................................................pag.8-13
Cap. III Metode de prevenire.....................................................................pag.14-16
Bibliografie..........................................................................................pag.17
INTRODUCERE


Vinul (din latina vinum) este o bautura obtinuta cu o tarie alcoolica de minimum 8,5 vol. % prin fermentatia exclusiva a mustului de struguri. Fiind un produs agroalimentar se interzice folosirea de arome sau de extracte. Singura aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar al butoaielor in care se pastreaza.

Dincolo de maiestria vinificatorului, vinul este in primul rand expresia soiului de strugure, a solului in care este plantat si a conditiilor climatice din anul recoltei. Vinul a aparut pentru prima data in zonele Caucaz, Mesopotamia, si apoi Egipt, insa grecii l-au transformat intr-un produs de larg consum, fiind principala marfa de export a acestora.

In antichitate a fost legat intim de divinitati, jucand un rol important in religiile orientale.

Spatiul geografic romanesc a fost in mod traditional un mare producator european de vinuri, dar productia a scazut sensibil dupa 1990.

In perioada 2003 - 2008, suprafata cultivata cu vita-de-vie in Romania a fost de 180.000 de hectare. Productia medie utilizabila de vin in Romania in aceeasi perioada a fost de 5 milioane hectolitri, ceea ce plaseaza Romania pe pozitia a sasea in UE, dupa Franta (productie medie de 51 milioane hectolitri), Italia (48 de milioane hectolitri), Spania (38 de milioane hectolitri), Germania (9 milioane de hectolitri) si Portugalia (7,5 milioane hectolitri). Consumul intern de vinuri romanesti a crescut si prin dezvoltarea comertului online.

Prezenta Muntilor Carpati, a Dunarii si influenta pe care o exercita Marea Negra, creeaza pe teritoriul Romaniei ecosisteme regionale in raport de care s-au delimitat 8 regiuni viticole: Regiunea viticola a Podisului Transilvaniei; Regiunea viticola a Dealurilor Moldovei; Regiunea viticola a Dealurilor Munteniei si Olteniei; Regiunea viticola a Dealurilor Banatului; Regiunea viticola a Dealurilor Crisanei si Maramuresului; Regiunea viticola a Colinelor Dobrogei; Regiunea viticola a Teraselor Dunarii; Regiunea viticola a Nisipurilor si altor terenuri favorabile din sudul tarii. In cadrul celor opt regiuni viticole exista 37 de podgorii caracterizate prin conditii de mediu specifice si prezenta in cultura a soiurilor locale.

Podgoriile Romaniei sunt: Tarnave, Alba, Aiud, Lechinta, Sebes-Apold; Cotnari, Iasi, Husi, Colinele Tutovei, Zeletin, Dealurile Bujorului, Nicoresti, Ivesti, Covurlui, Panciu, Odobesti, Cotesti; Dealurile Buzaului, Dealul Mare, Stefanesti, Samburesti, Dragasani, Dealurile Craiovei, Severinului, Plaiurile Drancei; Sarica-Niculitel, Istria-Babadag, Murfatlar; Dacilor, Sadova-Corabia, Bechet, Greaca, Ostrov; Minis-Maderat, Diosig, Valea lui Mihai si Simleul Silvaniei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.