Bacterii sulfat-reducatoare

Trimis la data: 2007-06-04 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 1248
Autor: Mariutza Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bacteriile sulfat – reducătoare sunt bacterii chimioautotrofe anaerobe cu organizare celulară caracterizată prin faptul că nu au un nucleu adevărat, ci doar un echivalent al acestuia, fără membrană nucleară, numit nucleotid, format dintr-un singur cromozom, alcătuit din ADN bicatenar circular şi sunt răspândite în sol, ape dulci şi sărate, nămoluri.

bacteriile sulfat – reducătoare sunt larg răspândite în mediile acvatice si terestre anaerobe. Ele suportă variaţii mari de frig, căldură, salinitate şi presiune. Aceste bacterii au fost izolate în minele de sulf şi sondale de petrol de la adâncimi de peste 4.000 metri sau din sedimentele marine situate până la 10.000 metri adâncime. Aceste tulpini pot fi cultivate la 65o – 85oC şi chiar la 104oC şi presiuni de 1.000 atmosfere. Trăiesc în sol şi ape termale sulfuroase.

3. Rolul în natură
În activităţile realizate de microorganisme procesul sulfato – reduceri are rol deosebit, datorită modificărilor profunde pe care le poate imprima ecosistemului. Degajarea hidrogenului sulfurat cauzează adesea schimbări importante în raportul gazelor dizolvate, ducând la apariţia unor microorganisme strict adaptate la viaţa anaerobă.

În apa lacului Izvorul Muntelui germenii sulfato – reducători se întâlnesc foarte rar şi în număr neânsemnat, situaţie de altfel normală bazinelor oligotrofe şi mezotrofe. Aceasta se datorează atât unei concentraţii normale de sulfaţi (zeci de miligrame/litru) cât şi condiţiilor bune de oxidare. În sedimente, în schimb, sulfato – reducătorii se dezvoltă mult mai bine, numărul lor fiind aici de zeci şi sute de germeni/g mâl.

În ceea ce priveşte răspândirea acestor bacterii în diferite sectoare ale lacului ea este oarecum uniformă, în sensul că atât în zonele superioare cât şi inferioare valorile cantitative se încadrează între aceleiaşi limite. Se poate aprecia, de asemenea, că evoluţia lunară a numărului de germeni sulfato – reducători nu reflectă modificările sezonale de ansamblu ale ecosistemului, supus evoluţiei anuale a climatului regiunii, valori ridicate şi coborâte ale concentraţiei acestor bacterii întâlnindu-se atât în perioada caldă cât şi în cea rece.

Ca rezultat al procesului sulfato – reducerii ar putea să se acumuleze, în apropierea sedimentelor, cantităţi variabile de hidrogen sulfurat. În analizele hidrochimice efectuate până în prezent nu s-au depistat încă urme de H2S ci doar o reducere pronunţată a concentraţiei oxigenului în startele profunde ale apei, concentraţie care poate coborâ uneori sub 2 mg/l oxigen. În sedimente însă, are loc, indiscutabil, o degajare de hidrogen sulfurat; fenomenul este confirmat de intercalaţiile de culoare albă – cenuşie care apar în grosimea sedimentelor şi care reprezintă sulfura de fier formată prin oxidarea hidrogenului sulfurat degajat de sulfato – reducători.

bacteriile sulfat – reducătoare au rol important în coroziunea conductelor şi blocarea acestora, a sistemelor de încâlzire şi a structurilor subacvatice. bacteriile sulfat – reducătoare sunt asociate cu poluarea apelor (miros dezagreabil determinat de acumularea H2S şi înnegrirea apelor datorită precipitării sulfurii de fier). În asociaţie cu bacterii metanogene, bacteriile din genul Desulfovibrio pot produce acetat, cu rol de precursor al metanului.

4. Caracteristici morfologice
Caracterele morfologice se referă la aspectul exterior al bacteriilor. Fiind organisme unicelulare individul este reprezentat de o singură celulă, morfologia referindu-se la aspectele externe ale celulei şi anume la formă şi mărime.

bacteriile sulfato – reducătoare aparţin ordinului Spirillales, familia Vibrionaceae. Genul respectiv cu cele mai multe specii implicate şi în coroziune este Desulfovibrio. Sunt bacterii nesoporulate, speciile deosebindu-se prin capacitatea de a dehidrogena diferiţi comuşi organici şi prin toleranţa diferită faţă de temperatură şi salinitate.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.