Bahlui este un rau din Moldova

Trimis la data: 2014-01-09 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bahlui este un rau din Moldova centrala,Bahluiul este un toponim de origine cumana numele acestuia semnificand un "parau mocirlos".Raul are o lungime totala de 104 km si un debit mediu anual de 2,8 mc/s. Suprafata bazinului este de aproximativ 1915 kmp. Izvoarele sale se gasesc la o altitudine de 500 m in zona Comunei Tudora, judetul Botosani, in partea de est a Podisului Sucevei, mai exact in partea de nord a Dealului Mare.Parcurgand Campia Jijiei Inferioare, pe directia NV-SE, localitatile tranzitate sunt: Harlau si Iasi.Aflunetii sai principali sunt: Gurguiata, Durusca, Ciric, Bahluiet, Nicolina, Voinesti, Valea Locei.

Calitatea apei acestui rau lasa de dorit datorita reziduurilor care sunt deversate in el, cum ar fi cele evacuate de Statia de Epurare a municipiului Iasi.Se varsa in Jijia, langa Chiperesti.Raul Bahlui este cel mai mare afluent al Jijiei, iar in bazinul sau se gasesc numeroase lacuri de acumulare.Izvoraste din Dealul Mare al Hirlaului de la altitudinea de 500 m. Din apropierea de saua care il desparte de Oneaga, afluent al Miletinului, primeste primul sau afluent de stanga, Bahluiul Mic, iar din dreapta, dinspre coasta calcaroasa a Dealului Mare - Hirlau sosesc: Valea Mare, Cetatuiei, Buhalnita,Magura si Putina.

Regularizarea debitelor de viitura este realizata prin acumularea Pircovaci, aflata in administrarea DA.Prut, lucrare hidrotehnica amenajata la cca 10 km amonte de orasul Hirlau.Pe cursul mijlociu, la cca 70 km de izvoare pe raul Bahlui este amenajata o alta lucrare hidrotehnica importanta, acumularea Tansa-Belcesti .

Aval de acumularea Tansa-Belcesti, Bahluiul primeste ca afluenti de stanga cursurile de apa Vulpoiului, Gurguiata, Lungu, Durusca si Totoiesti. Dintre acestia, aportul de apa cel mai important il are cursul de apa Gurguiata pe care este amenajata acumularea Plopi aflata in administrarea D.A.Prut si o serie de iazuri amenajate in cascada, cu rol agropiscicol: Strimbu, Contas, Valea Mare, Urechea, Savia,Cicadaia si Huc.In depresiunea Pd. Iloaiei Bahluiul primeste cel mai important afluent: Bahluetul.

Raul Bahluet isi are obarsia in arealul Portii Ruginoasa, la capatul sudic al Dealului Mare de la altitudinea de 310 m.Pana la Tg. Frumos are pante destul de mari, in medie de 7,8 m/km. Pe sectorul superior colecteaza cateva paraie mici din stanga: Pascania, Probota si Cucuteni, iar din dreapta paraul Rediu cu obarsia dinspre Saua Rediului.

Raul Bahluet este colectorul principal al afluentilor ce vin dinspre Podisul inalt al Barladului.Aceste cursuri sunt in general mici, au pante mari si scurgere intermitenta sau semipermanenta. Sirul lor incepe cu Ciunca si continua cu Albesti, Sinesti, Harpasesti. Singurul afluent mai de seama al Bahluetului este paraul Oii pe care este amplasata lucrarea hidrotehnica acumulare Sirca cu rol de aparare impotriva inundatiilor.

Amonte de localitatea Pd. Iloaiei, debitele de viitura sunt atenuate in acumularea Pd. Iloaiei,lucrare hidrotehnica aflata in administrarea D.A.Prut.In continuarea depresiunii de la Podul Iloaiei, valea si lunca Bahluiului este larga, cu ingustari locale, iar panta longitudinala scade sub 1 m/km (0,35m/km intre Letcani si Iasi si 0,23 m/km in aval).Amonte cca 15 km de municipiul Iasi, Bahluiul colecteaza apele din bazinul hidrografic al parului Voinesti pe care este amenajata acumularea cu rol hidrotehnic Cucuteni.

La intrarea in municipiul Iasi paraul Fundu Vaii conflueaza cu raul Bahlui dupa ce isi atenueaza undele de viitura in acumularea Rediu.In municipiul Iasi primeste, din dreapta, apele paraului Nicolina curs de apa cu albie regularizata pe raza municipiului Iasi.Paraul Nicolina este un afluent important al Bahluiului si prezinta grad complex de amenajare lucrarile hidrotehnice: acumulare nepermanenta Ciurea pe cursul de apa Nicolina, acumularile Birca (nepermanenta) si Ciurbesti (permanenta) pe cursul de apa Locii si acumularile Cornet (nepermanenta) si Ezareni (permanenta) pe paraul Izareni.

Aval de confluenta cu paraul Nicolina, Bahluiul traverseaza municipiul Iasi primind din stanga apele parului Cacaina pe care sunt amenajate acumularile nepemanente Vinatori si Cirlig cu rol de aparare impotriva inundatiilor si paraul Ciric pe care sunt amenajate in salba acumularile Aroneanu, Ciric I,Ciric II, Ciric III lucrari hidrotehnice administrate de D.A.Prut.

Pe distanta de cca 7 km pe care o parcurge pana la varsarea in raul Jijia, curs de apa aflat pe raza de activitate a S.H. Prut - Jijia, Bahluiul primeste apele afluentilor Vamasoaia, Chirita si Orzeni.
Bahluiul strabate Municipiul Iasi pe o distanta de 14 km, impartind practic orasul in doua. Cartierele prin care trece Bahluiul sunt de la NV spre SE: Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Batran, Podul de Piatra, Podul Ros, Tudor Vladimirescu, Gradinari, Dancu.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.