Balada Miorita - apartenenta la genul epic

Trimis la data: 2014-06-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: cristinas
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Balada "Miorita" este una dintre cele mai valoroase capodopere ale neamului nostru. Ea ne reprezinta soarta neamului roman. Aceasta balada este o balada populara, care a fost transmisa din generatie in generatie pentru ca azi sa o vedem si noi in fata noastra. Cea mai reusita varianta a acesteia este totusi cea a lui Vasile Alecsandri. El a reusit cu finete sa ne redea un destin omensc al unui moldovean.
Aceasta balada este o balada populara, care a fost transmisa din generatie in generatie pentru ca azi sa o vedem si noi in fata noastra. Cea mai reusita varianta a acesteia este totusi cea a lui Vasile Alecsandri. El a reusit cu finete sa ne redea un destin omensc al unui moldovean.Se stie ca balada este o specie a genului epic scrisa in versuri. Faptul ca opera data apartine genului epic ne demonstreaza chiar si modalitatea literara care o constituie naratiunea unor intimplari.

In textul "Miorita" totul este obiectiv, iar autorul in genere nu a apare in desfasurarea actiunii. Inca o caracteristica a baladei epice este ca ea are un subiect scurt, iar "Miorita" aceasta ne demonstreaza. In balada "Miorita" subiectul este reprezentat de soarta tragica a ciobanului moldovean: "Mari, se vorbira,/ Ei se sfatuira/ Pe l-apus de soare/ Ca sa mi-l omoare/ Pe cel moldovan,/ Ca-i mai ortoman". La fel in balada sunt prezente putine personaje: ciobanul moldovean, vrincean, ungurean, miorita birsana si maica ciobanului moldovean.

In pofida faptului ca personaje sunt putine si subiectul este scurt, balada "Miorita" este una memorabila. Ea surprinde momente exceptionale prezentate in antiteza. Toata balada si insusi atmosfera ei ne invoca un dramatism, care este reflectat prin intermediul combinarii realului cu fabulosul: "- Dragutule bace,/ Da-ti oile-ncoace,/ La negru zavoi,/ Ca-i iarba de noi/ Si umbra de voi."

Acesta este un fragment din dialogul dintre oita birsana si ciobanul moldovean, ea ii comunica despre gindurile meschine si complotul organizat de baciul vrincean si cel ungurean.
Toate acestea ne demonstreaza ca opera "Miorita" este o balada, iar balada la rindul sau este o specie a genului epic, de unde si rezulta ca balada "Miorita" apartine acestui gen.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.