Balada culta -Pasa Hassan

Trimis la data: 2014-05-04
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: s3s3s4
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Balada culta este o specie a genului epic in versuri, care dezvolta un subiect fantastic, legendar, istoric sau familial si care evoca fapte deosebite, savarsite de personaje prezentate in antiteza, care impresioneaza puternic.Publicata in 1894 in volumul "Cantece de vitejie", poemul "Pasa Hassan" isi are punctul de plecare intr-un fragment din opera lui Nicolae Balcescu ,"Romanii supt Mihai Voievod Viteazul", si anume in capitolul care evoca episodul luptei de la Calugareni, dintre armata otomana invadatoare condusa de Sinan Pasa si oastea romana aflata sub conducerea lui Mihai Viteazul.
Actiunea baladei este simpla si se constituie in momente ale subiectului, iar intreaga actiune se bazeaza pe procedeul antitezei. Locul si timpul desfasurarii actiunii nu sunt clar precizate, dar ele pot fi deduse din faptul ca textul are drept sursa de inspiratie episodul luptei de la Calugareni.

Intalnim in poem toate cele trei moduri de expunere: naratiunea operei se concentreaza in jurul confruntarii dintre Mihai si Hassan, descrierea apare in prezentarea portretului voievodului, iar dialogul, redus ca prezenta, este folosit pentru a reda doar doua replici ale lui Mihai prin care il provoaca pe pasa la lupta dreapta.

Procedeul artistic care sta la baza constructiei textului este antiteza, evidenta intre romanul Mihai Viteazul si pasa Hassan. In prima parte a baladei, voda se afla in centrul actiunii, iar efectul pe care il are asupra lui Hassan este infricosator. In strofa a sasea, imaginea lui Mihai este asemanata cu forta dezlantuita a naturii, in timp ce Hassan sta in spatele campului de lupta, nefiind interesat de soarta ostenilor sai. El fuge din fata confruntarii directe si prefera sa se ascunda in tabara.

Desi titlul baladei este "Pasa Hassan", personajul principal este Mihai Viteazul. Titlul indica personajul prin ochii caruia este vazut voievodul roman. Personajele care participa la actiune sunt portretizate in antiteza si se clasifica in: principale (Mihai Viteazul si Pasa Hassan), secundare (armata romana si armata otomana) si episodice ( Sinan-Pasa, Mihnea, beii si spahiii).

Mihai Viteazul, personajul principal, este prezentat ca un model eroic, in antiteza cu Pasa-Hassan care devine un antimodel de conducator. Voievodul roman ocupa locul central in actiunea acestei balade culte si apare in toate momentele subiectului. Inca de la inceputul baladei figura domnitorului roman apare in prim-plan.

Calitatile fizice si morale exemplare ale voievodului roman sunt prezentate atat direct, cat si indirect. Portretul sau fizic si moral realizat prin caracterizare directa este realizata de catre narator si Pasa Hassan si caracterizare indirecta care rezulta din nume, statut (pozitie) sociala, mimica, gestica, postura (pozitia corpului), limbaj, trairi, ganduri, atitudini, comportament, fapte, convingeri, credinte, valori si relatii cu alte personaje.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.