Balena de Groenlanda

Trimis la data: 2015-07-02
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihaela_G
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Migratia pare a fi inceput in urma cu 4 milenii, din bazinul Marii Bering, inuitii traversand
Marele Nord canadanian, ca urmare a deplasarilor mamiferelor marine, determinate de
schimbarile climatic.
Civilizatia Thule ajunge la apogeuin jurul anului 1100d.Hr.; pentru vanatorii de atunci balena de Groenlanda a isemnat nu numai supravetuirea, ci si dezvoltarea unei culturi ale carei simboluri si obiceiuri sunt intim legate de vanatoarea uriasului cetaceu.
Nici nu avea cum sa fie aitfel, atat timp cat locuintle de vara erau consolidate cu coastele, mandibula si fermul de balena, caldura si lumina erau asigurate de grasimi, armele, podoabele, instrumentele muzicale erau confectionate dinligamente sau fanoane, iar o balena capturata reprezinta hrana unei comunitati pentru mai multe luni.

Vanata strict pentru nevoi vitale, balena de Groenlanda nu a fost amenintata ca specie pana la sosirea in aerul ei de vara(apele bazinului arctic) a vanatorilor de balene europeni, ulterior americani.Pentru eschimosi, atunci cand era semnalata o balena, toti vanatorii din sat participau la urmarire; erau lansate la apa umiakurile, iar in fruntea "corpului expeditionar" se afla cel mai destoinic vanator(umelik) al comunitatii, acestuia revenindu-i onoarea primei lovituri.

Harpoanele erau aruncate cu precizie, cat mai aproape de inima balenei. Vanatoarea nu era lipsita de anumite riscuri, balena ranita fiind uneori deosebit de violenta, mai ales cand aceasta era o femela cu pui! Un om la apa, daca nu este recuperat in cateva minute, la aceste latitudini isi gaseste rapid sfarsitul prin hipotermie(inghet).
Si astazi vanarea primei balene de Groenlanda este evenimentul care marcheaza in mod simbolic trecerea unui tanar eschimos in randul barbatilor. Primele marturii credibile despre infatisarea si obiceiurile acestei specii, cunoscuta pentru europeni ca "balena polara " sau "balena adevarata"(right wheale, engl.) ne parvin de la ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.