Balistica judiciara.Consideratii generale

Trimis la data: 2012-01-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 366
Autor: Oprea Gina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 25
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Notiune.
Balistica judiciara reprezinta o adaptare a cunostintelor de balistica generala la specificul activitatii organelor judiciare, nu odata confruntate cu cauze in care faptuitorii au folosit arme de foc, deci putem defini balistica judiciara ca fiind o ramura distincta a tehnicii criminalistice, destinata examinarii armelor de foc si urmelor acestora, prin metode si mijloace tehnico-stiintifice specializate, in scopul determinarii imprejurarilor in care a fost folosita o arma la comiterea unei infractiuni si al identificarii sale.
Balistica generala are o sfera mai larga de cercetare, impusa de sarcinile specialistilor ce activeaza in domeniul proiectarii, fabricarii si folosirii armelor si a munitiilor in scop de atac sau de aparare, balistica judiciara isi propune sa identifice o arma dupa urmele lasate pe tub, sa determine distanta de la care s-a tras, sa stabileasca vechimea aproximativa a impuscaturii etc..

De aceea sunt cunoscute cateva domenii distincte privitoare la :
-balistica interioara, care studiaza fenomenele ce se produc in canalul tevii armei dupa percutare;
-balistica exterioara, care examineaza fenomenele ce se produc din momentul in care glontul paraseste gura tevii si pana la atingerea tintei;
-balistica tintei, care are drept scop cercetarea fenomenelor ce se produc prin atingerea acsteia de catre glont sau proiectil.

Adaptand cerintelor sale rezultatele cercetarilor din balistica generala, balistica judiciara studiazam armele de foc si urmele acestora, prin metode si mijloace tehnico-stiintifice moderne, in scopul determinarii imprejurarilor in care a fost folosita o arma de foc la savarsirea faptei si a identificarii sale, apoi a tragatorului. Cunoasterea notiunilor de balistica judiciara, atat de organele de urmarire penala, cat si de instantele de judecata, este tot mai necesara, pe masura ce numarul faptelor penale savarsite prin folosirea armelor de foc este in continua crestere. Avem in vedere si diversificarea si perfectionarea armamentului usor, folosit de grupe de comando, teroristi sau alte persoane ce prezinta pericol pentru societate.

2. Obiect.
Balistica judiciara studiaza armele de foc, munitia si urmele acestora, create pe corpul sau imbracamintea persoanei ori pe alte obiecte. Armele de foc sunt foarte variate in ceea ce priveste constructia si functionarea lor. Balistica judiciara studiaza doar armamentul usor folosit de infanterie, a carui manipulare este mai comoda.

Este controversata problema care-si propune sa stabileasca daca studierea armelor de foc si a urmelor impuscaturii intalnite pe corpul victimei ar apartine criminalisticii sau medicinei legale. Pana ce literatura de specialitate va reusi eel putin sa apropie cele doua puncte de vedere contradictorii, organele judiciare, expertii criminalisti si medicii legisti trebuie sa colaboreze, pentru aflarea adevarului in procesul penal.

Problemele controversate la care ne-am referit constituie inca o dovada in sprijinul afirmatiei potrivit careia, desi criminalistica are un obiect de studiu propriu, ne se poate dezvolta fara o stransa colaborare cu alte stiinte, intre care un loc important il ocupa medicina legala, chimia, fizica etc. aceasta observatie este deopotriva valabila si pentru balistica judiciara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.