Balistica judiciara

Trimis la data: 2010-04-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 8.78 / 10
Downloads: 21
Autor: Madalina
Dimensiune: 33kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Balistica judiciara
Acest domeniu aparent atât de spectaculos al crecetării criminalistice a apărut şi s-a dezvoltat plecând de la bazele şi datele ştiinţifice oferite de balistica propiiu-zisă ca ştiinţă care satudiază fenomenele legate de tragerea cu armele de foc. Necesitătile cercetării judiciare a unor evenimente în care au fost utilizate şi arme de foc- omorurri , sunicideri, jafuri, -au dus la aparţia balisticii judiciare. Balistica judiciara este o ramura a tehnicii criminalistice, care elaboreaza metodele şi mijloacele tehnico stiintifice de studiere a armelor de foc portative, a munitiilor acestora şi a urmelor impuscaturii, în vederea identificarii armei cu care s-a tras şi ulterior a autorului infractiunii.
Referat despre Balistica judiciara
In prezent, gradul de complexitate al infractiunilor comise cu arme de foc, variaza de la vatamari corporale sau ucideri din culpa, în cadrul unor accidente de vimatoare, pina la infractiuni de omor comise de persoane care prezinta un grad sporit de pericol social.
Existenta unor grupari de tip mafiot, care îşi disputa suprematia asupra unor zone sau domenii din ceea ce denumim “economie subterana”si internationalizarea legaturilor acestor grupari, au generat în numeroase cazuri, reglari de conturi în vederea inlaturarii “concurentei”.

Atentatele cu bomba şi atacurile armate, intervenite intre grupurile rivale, au indignat şi ingrozit opinia publica, facind sa scada increderea în organismele abilitate de lege cu prevenirea şi combaterea acestor infractiuni.

Activitatile predilecte ale retelelor criminalitatii organizate constau in: traficul de arme; munitii; substante radioactive; explozivi; valuta falsa; droguri; prostitutie; reciclarea fondurilor ilicite e. t. c.

Pana după anul 1989, regimul exercita un control sever al armelor şi munitiilor. Transformarile survenite după acest an, convulsiile sociale inerente, au făcut posibil ca un numar mare de arme de provenienta straina sa fie introduse ilicit în tara. La acestea se adauga sustragerile de armament şi munitii, comise pe teritoriul Romaniei.

În acestre condiţii apare ca foarte dificila mîşi unea organelor de urmarire şi impun o investigare minutioasa, riguros ştiinţifică a acestor cauze, în vederea identificari personelor vinovate şi a tragerii lor la raspundere penala. Dezvoltarea industriei de armament, a făcut posibila aparitia, pe linga armamentul clasic şi a armamentului cu destinatii speciale. Acest tip de armament este utilizat de fortele de mentinere a ordinii publice, de unitatile antiteroriste dar în egala masura şi de organizatii mafiote, grupari teroriste sau alte categorii de infractori. Aceste imprejurari impun o noua evaluare a balisticii judiciare, prin prisma realizarii unor cercetari şi experimente, care sa puna la dispozitia specialistilor, un vast bagaj de cunostinte, vizind caracteristicile tehnice, urmele, metode şi mijloace eficiente de identificare a armamentului incadrat în aceasta categorie.

Balistica judiciara, în prezent, are un obiect propriu de cercetare, principii şi legitati proprii, legAturi cu alte stiinte teoretice şi practice şi metode proprii de cercetare stiintifica. Aceasta ramura a tehnicii criminalistice nu se identifica cu balistica generala, prima are aplicabilitate în cauzele privind infractiuni comise cu arme de foc, iar cea de-a doua prezinta interes din punct de vedere militar. Balistica generala are doua ramuri:balistica interioara şi balistica exterioara.

Balistica interioara studiaza toate fenomenele şi procesele care au loc pe timpul tragerii. Tragerea este un proces termodinamic şi gazodinamic complex şi rapid, aproape instantaneu. Sursa de energie utilizata şi nt combustibilii chimici, sub forma de pulberi balistice, caracterizati de o mare cantitate de energie chimica_. Balistica exterioara este o ramura a mecanicii, care studiaza legile miscarii unui corp greu, aruncat sub un anumit unghi faţa de orizont.

In prezent balistica interioara şi balistica exterioara sunt doua stiinte tehnice de sine statatoare şi bine definite. Ele studiaza fenomene de naturii diferite şi dispun de legi şi mijloace propriide investigare teoretica şi experimentala. S-au realizat şi studii de balistica a tintei, care abordeaza din punct de vedere militar fenomenele care se produc în momentul atingerii acesteia de către proiectil.

Istoria balisticii judiciare, este strins legata de perfectionarea şi dezvoltarea tehnicii, privind constructia armelor de foc, de raspândirea lor pe toate continentele lumii şi de utilizarea acestora în comiterea unor infractiuni. Din punct de vedere etimologic, radacinile cuvintului”balistica”se regasesc în termenul latin “balista” şi în grecescul “ballo”, care inseamna “a arunca”. Termenul prvine din antichitate şi evidentia un atac cu ajutorul catapultelor, care , printr-un sistem mecanic , aruncau sub un unghi de 450 bolovani sau alt gen de proiectile asupra cetatilor asaltate.

Aparitia armamentului portativ şi utilizarea acestuia în comiterea unor infractiuni, a impus cu necesitate, orientarea eforturilor spre descoperirea unor metode de identificare a armelor folosite, metode care s-au dezvoltat dea lungul timpului. In anul l835 Henry Goddard a identificat autorul unei infractiuni de omor, comisa cu arma de foc după o urnma descoperita pe proiectilul în litigiu, urma care-;ui avea corespondenta în tiparul pentru gloan’te descoperit la domiciliul persoanei banuite.

Henry Goddard nu a aprofundat cercetarile şi nu s-a gandit sa elaboreze o metoda de investigare ştiinţifică în acest domeniu.
Alexandre Lacassagne profesor de medicina legala la Lyon , a desoperit pentru prima data importanta striaţiilor lasate de ghinturile tevii pe proiectil în procesul identificarii armei de foc, în anul l889.
La Berlin chimistul Paul Ieserich a efectuat în l888 o tragere experimentala cu o armă în litigiu, obtinind un proiectil model de comparaţie şi a efectuat o examinare comparativă a proiectilului în litigiu cu cel tras experimental, la microscop, constatand ca striaţiile celor doua proiectile sunt identice.

In l905 Richard Kokel, sefului Institutului Medico Legal din Leipzig a evidentiat profilul urmelor lasate de ghinturi, prin rularea proiectilelor pe placute de ceara şi oxid de zinc, după care a examinat comparativ negativele proiectilelor în litigium, cu negativul proiectilelor model de comparaţie. Pornind mai departe pe firul istoriei, o alta descoperire importanta a fost realizata în l9l3 de profesorul Baltazard din Paris, care a demonstrat posibilitatea identificarii unei arme de foc , după urmele lasate pe tubul cartus şi pe capsa acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.