Balta Alba Vasile Alecsandri

Trimis la data: 2013-07-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.98 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 15kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vasile Alecsandri(1818-1890), reprezentant de seama al generatiei de scriitori pasoptisti, de la mijlocul secolului al-XIX-lea, a abordat in creatia sa o mare varietate de specii literare, scriind poezie, proza si dramaturgie, punand astfel, temelia literaturii romane, in toate genurile literare. Alecsandri este primul care aduna si publica productiile literaturii populare si creatorul pastelului, ca specie literara lirica.
Povestirea Balta-Alba a fost scrisa in vara anului 1847, cand Alecsandri se afla in aceasta statiune balneara, fiind publicata mai intai in revista Calendarul pentru romani a lui Gheorghe Asachi din Iasi, in 1848 apoi in revista Romania literara in anul 1855. Naratiunea Balta-Alba are ca principala modalitate literara de creatie motivul strainului, care era frecvent in secolul al-XVIII-lea, mai ales in literatura franceza.

Povestirea Balta-Alba de Alecsandri are la baza constructiei literare motivul strainului in ipostaza unui tanar pictor francez, care intreprinde un voiaj in Orient, prilej cu care observa si comenteaza cele vazute in timpul calatoriei prin Valahia. Tema povestirii o constituie imaginea Valahiei din secolul al-XIX-lea, relizata prin contradictia stridenta dintre aspectele primitive si cele de civilizatie avansata, viziune naucitoare pentru vizitatorul european.

Calatoria in Orient este relatata la persoana I de catre tanarul pictor francez, care marturiseste ca se considera un fel de Cristofor Columb, deoarece descoperise in Europa o Moldavie si o Valahie si incantat de salbatica frumuseta a malurilor acestui rau Dunarea, de muntii cu pesteri adanci si paduri vechi, il acuza pe profesorul sau de geografie ca nu-l invatase despre aceste minunatii, simtind impulsul, ca daca ar fi fost langa el, sa-l arunce in Dunare.

El venise de la Paris la Viena, unde se imbarcase pe un vapor si coborase la Braila, hotarat sa infrunte pericolele Valahie, pregatit sa se apere de fiare salbatice sau de cetele de hoti care l-ar fi atacat.

Francezul este repede primit intr-un grup de tineri, care-i inteleg mirarea si-i expilca faptul ca aceasta lume salbatica are totusi un grad de civilizatie deosebita si ca Valahia este imparatia contrasturilor celor mai originale. Un alt prilej de uimire pentru strainul calator prin Valahia este si invitatia la masa facuta de unul dintre noi prieteni, ce statea in gazda la un taran.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.