Balta-Alba de Vasile Alecsandri - Rezumat pe momentele subiectului

Trimis la data: 2013-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 0
Autor: mihaiberbece1998
Dimensiune: 16kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Momentele subiectului sunt:
I. Expozitiunea sau expozitia (partea introductiva in care autorul prezinta locul, timpul actiunii si unele dintre personaje);
II. Intriga (momentul sau faptul important care determina intreaga desfasurare a actiunii);
III. Desfasurarea actiunii (partea cea mai intinsa, care cuprinde faptele, intamplarile determinate de intriga);
IV. Punctul culminant (partea care cuprinde momentul de maxima incordare, de intensitate in desfasurarea actiunii);
V. Deznodamantul (ultima parte, care cuprinde sfarsitul actiunii, al evenimentelor). Nu toate operele literare au momente ale subiectului in aceasta ordine (de exemplu, romanele politiste).

Expozitiune: incepe prin adunarea a mai multor prieteni, dupa obiceiul oriental, printre ei aflandu-se si un tanar francez, zugrav de profesie, acesta fiind personajul principal, care are de gand sa faca o calatorie pe Dunare, de-alungul Europei.

Intriga: incepe cand, ajuns in Braila, tanarul francez intalneste un compatriot cu functia de consul.Aici auzi de la straini de o balta facatoare de minuni, numita Balta-Alba. Rugandu-l pe consul, acesta ii pune la dispozitie o caruta, pentru a se deplasa catre Balta-Alba.

Desfasurarea actiunii: ocupa cea mai mare parte din opera. Aceata incepe de la plecarea cu caruta catre Balta-Alba, in final terminandu-se cu ajungerea la destinatie a tanarului.Punctul culminant: este determinat de intalnirea de catre tanarul francez a unor tineri vorbitori de limba franceza la Balta-Alba, unul dintre ei fiind un personaj reiintalnit in DESFASUAREA ACTIUNII de catre acesta.Deznodamantul: fiind parte de sfarsit a operei, arata schimabarea impresiei tanarului francez, fata de Valahia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.