Balta Alba de Vasile Alecsandri

Trimis la data: 2012-11-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: alxmcv
Dimensiune: 32kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intr-o seara din luna trecuta eram adunati mai multi prieteni, toti lungiti pedivanuri, dupa obiceiul oriental, si inarmati de ciubuce mari, care produceauo atmosfera de fum vrednica de sala selamlicului a unui pasa. Afara cerul era invelit de nori vineti, care se spargeau deasupra Iasului, cu gand de a-l spalade glod si de pacate; dar in zadar ei isi varsau sudorile!... Eforia nu incuviintase proiectul lor!Printre noi se gasea un tanar zugrav francez, care pentru intaia data iesisedin tara lui spre a face un voiaj in Orient.-- Domnilor, ne zise el, va marturisesc cu rusine ca, pan-a nu veni in tarile d-voastra, nici nu prepuneam ca se afla in Europa o Moldavie si o Valahie.
Darnu ma plang nicidecum, de vreme ce, ca un Columb, am avut placere adescoperi eu insumi aceste frumoase parti ale lumii si a ma incredinta ca,departe de a fi locuite de antropofagi, ele cuprind in sanul lor o societatefoarte placuta.-- Domnule, raspunse unul din noi, nu te increde asa lesne in descoperirea d-tale, pentru ca cine stie daca pan-in sfarsit nu-i fi pus in frigare si ospatat desalbaticii acestor tari!-- Domnilor, adauga strainul razand, va instiintez ca, de-oi mai sedea multezile la masa de la tractirul dlui Regensburg, salbaticii ce-or vroi sa maprefaca in friptura nu or gasi pe mine decat pielea si oasele.

Cu toate aceste,pan-a nu ma face jertfa descoperirii mele, dati-mi voie sa va istorisesc si eupartea cea mai curioasa din calatoria mea.Plecand din Paris spre a intreprinde un voiaj in Orient, lucru ce, precum stiti,s-a facut astazi de moda, am ajuns bun sanatos la Viena; si de aici m-am imbarcat pe un vas de vapor cu gand de a cobori Dunarea pan-in MareaNeagra, far-a ma opri nicaieri.Cred ca nu e nici unul din d-voastra care sa nu fi facut voiajul Dunarii si sa nuse fi mirat ca mine de salbatica frumusete a malurilor acestui rau intre Banatsi Serbia.

E de prisos dar sa va mai vorbesc de acei munti plini de pesteriadanci si inveliti cu paduri vechi, precum si de Portile-de-Fier, si de Turnul-Severinului, si de ramasitele podului lui Traian.Voi marturisi insa ca, cu cat ma departam de centrul Europei si ma apropiamde tarile d-voastra, curiozitatea mea crestea. In toate partile vedeam o altalume, pe care nici o visasem. Din toate partile auzeam rasunand pe podulvaporului cuvintele: valah,

Valahia si, in nestiinta mea vrednica de veacul deaur, nu intelegeam ce insemnau acele enigme, pentru ca eu eram incredintatca, de la granita nemteasca si pana in Marea Neagra, se intindea numai Turcia Europei.In sfarsit capitanul, ce vorbea putin frantuzeste, imi talmaci ca pamantul cese vedea de-a stanga noastra se numea Valahia si ca era locuit de un neam de oameni cu totul straini de natia otomana!...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.