Balta Mica a Brailei

Trimis la data: 2010-11-15
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 6.94 / 10
Downloads: 950
Autor: Khristiansons
Dimensiune: 3491kb
Voturi: 36
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Balta Brailei, cuprinsa intre cele doua brate ale Dunarii, Dunarea navigabila ( bratul Cremenea) la vest si Dunarea Veche (bratul Macin) la est, a reprezentat una dintre cele mai importante unitati hidrologice din lunca Dunarii. Cu o lungime totala de aproximativ 60 km si o latime de 23 km, Balta Brailei insuma 99 mii ha. Daca la aceasta suprafata se adauga si lunca inundabila exterioara, atunci intreaga suprafata se ridica la peste 153mii ha.
Atunci cand aveau loc viiturile de primavara, intreaga balta devenea o imensa intindere de apa, deasupra apei ramanand numai palcurile de salcii.La retragerea totala a apelor, chiar si in perioadele de vara forte secetoase, ramaneau peste 200 de balti cu apa permanenta.

Aproape toate baltile din interiorul Baltii Brailei aveau legatura intre ele, dar si cu fluviul prin numeroase privaluri (Cluciu, Corotisca, Rusava etc) iar principalele cuvete lacustre erau conectate intre ele prin intermediul unor canale longitudinale (Filipoiu, Ulmu-Jachia, Brezoiasca...)

Amenajarile dintre anii 1964- 1970 ce s-au efectuat asupra Baltii Brailei prin desecarea, indiguirea acesteia si dirijarea terenurilor spre folosinta in agricutura (Insula Mare a Brailei), au modificat radical atat relieful cat si microclimatul local.

Intreaga zona cuprinsa intre Giurgeni si Braila, ramasa in regim liber de inundatie dupa indiguirea Baltii Brailei, poarta denumirea de "Baltile Mici ale Brailei".

In anul 2000, zona a fost desemnata ca Parc Natural, purtand denumirea de Parcul Natural Balta Mica a Brailei. Un an mai tarziu Balta BRailei a fost declarata zona umeda de importanta internationala, prin includerea in lista siturilor protejate de Conventia de la Ramsar.

Alcatuire: 7 insule, ordinea lor fiind considerata din amonte spre aval (Insula Varsatura, Insula Chiciu, Insula Mica a Brailei, Insula Orbului, Insula Calia, Insula Fundu Mare, Insula Harapu).

Suprafata totala:, aceasta arie protejata este mentionata cu o suprafata de 17529 ha. Conform evaluarilor realizate, suprafata Parcului Natural Balta Mica a Brailei este de 21.074 ha (inclusiv bratele Dunarii), in diverse forme de proprietate.

Cai de acces: din Braila, se traverseaza fluviul Dunarea pe la trecere bac Stanca, DC50 (magistrala ce traverseaza Insula Mare a Brailei) pana in Localitatea Marasu, de unde se trece cu bacul bratul Valciu;
din Braila, DJ 212 pana in localitatea Stancuta de unde se poate traversa Dunarea catre ostroavele din zona sudica.Pe apa accesul este posibil in orice punct al ariei protejate.

In zona au fost identificate circa 150 de specii de plante. Vegetatia forestiera, intalnita atat in habitatele terestre, cat si in cele acvatice, este cea care da nota distinctiva a peisajului din parc. Padurile ocupa aproximativ 60% din suprafata protejata (predomina salcia alba si salcia frageda).

Balta nu poate fi comparata cu nici un colt de gradina, unde omul s-a intrecut pe sine. Aici, natura si-a ales culorile cele mai frumoase, discrete, plante cu parfum suav, intr-o ordine legata de legile apei care le tin in viata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.