Baltagul

Trimis la data: 2004-02-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 20
Autor: Andreea Ivanovici
Dimensiune: 12kb
Voturi: 614
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul "Baltagul" de Mihail Sadoveanu este un adevarat "poem al naturii si al sufletului omului simplu, o in dimensiuni mari"(George Calinescu).Versul moto,"Stapane, stapane/Mai chiama s-un cane", argumenteaza viziunea mioritica asupra mortii, careia Sadoveanu ii da o noua interpretare, aceea a succesiunii existentiala de la viata la moarte si din nou la viata.
Romanul a fost scris in numai 17 zile si are ca surse de inspiratie balade populare de la care Sadoveanu preia idei si motive mitologice romanesti:"Salga"(setea de implinire a actului justitiar, de infaptuire a dreptatii ce domina toate faptele eroinei),"Dolca"(ideea profundei legaturi a omului cu animalul credincios),"Miorita"(tema, motivul,conflictul,discursul epic simplu, conceptia asupra mortii sunt numai cateva din cele mai semnificative elemente ale baladei ce se regasesc si in roman).

Tema romanului ilustreaza lumea arhaica a satului romanesc, sufletul taranului moldovean ca pastor al traditiilor stramosesti si al specificului national, cu un mod propriu de a gandi, a simti si a reactiona in fata problemelor cruciale ale vietii. Titlul este semnificativ, intrucat in mitologia romaneasca Baltagul este arma magica menita sa indeplineasca dreptatea, este o unealta justitiara.

In basmele populare, Baltagul este furat de fortele raului(zmeii) si redobandit de personajul pozitiv. Principala trasatura a Baltagului este ca, atunci cand este folosit pentru implinirea dreptatii, acesta nu se pateaza de sange. Intr-o zi, stand pe prispa, Vitoria Lipan isi aduce aminte de povestile sotului sau, Nechifor Lipan, povesti pe care obisnuia sa le spuna la nunti. Nechifor Lipan era plecat la Dorna pentru a cumpara niste oi.

Vitoria a început a fie îngrijorata deoarece sotul ei întârzia mai mult decât de obicei. Sotii Lipan au avut sapte copii dintre care cinci au murit si au ramas doi pe nume Gheorhita si Minodora. Gheorhita era plecat cu oile la iernat iar Minodora statea acasa cu mama ei, pentru a o ajuta la treburile casnice.

Gheorhita trebuia sa-si astepte tatal pentru a plati datoriile, dar vazând ca nu mai vine i-a trimis o scrisoare Vitoriei. Cum a primit-o, aceasta s-a duc la parintele Daniil sa i-o citeasca dar nu dupa mult timp a mai primit o scrisoare tot de la Gheorghita dar cu cuvintele baciului Alexa. Din aceasta scrisoare Vitoria afla ca Nechifor nu a ajuns nici acolo si astfel devine din ce in ce mai îngrijorata. Noaptea, ea are un vis:"Se facea ca vede pe Nechifor Lipan calare, cu spatele întors catre ea, trecând spre asfintit o revarsare de ape."

Vazând ca Lipan nu mai vine, Vitoria s-a dus la parintele Daniil pentru a-i scrie o scrisoare lui Gheorghita in care sa-i spuna sa vanda din oi pentru a plati datoriile, sa lase oile in grija baciului Alexa si sa vina acasa."Argatul" Mitrea s-a întors cu oile din munti deoarece iarna se apropia. Înainte sa mearga la parintele Daniil, Vitoria trece pe la crasma pentru a cumpara o sticla de rachiu pe care sa i-o dea babei Maranda, "vrajitoarea satului" pe la care avea de gând sa treaca.

Ajunsa la parintele Daniil, Vitoria i-a spus nelinistile sale, dar si de semnele care ii argumentau ca s-a întâmplat ceva cu sotul ei: visul acela si faptul ca, in dimineata aceea, cocosul a cântat cu spatele la casa. Dupa ce a vorbit cu parintele Daniil, Vitoria a început sa-i dicteze scrisoarea pentru Gheorhita. Trecusera 40 de zile de când Nechifor plecase de-acasa, iar dupa calculele Vitoriei el trebuia sa fie acasa de 20 de zile.

Ea era din ce in ce mai îngrijorata, mai ales ca in noaptea precedenta avusese un nou vis:"L-am visat rau, trecând calare o apa neagra". Dupa ce a plecat de la parintele Daniil, Vitoria s-a dus la baba Maranda pe care a rugat-o sa-i ghiceasca in carti. "Vrajitoarea" i-a spus ca sotul ei a ramas sa chefuiasca, ca a cazut "sub vraja" unei femei cu ochii verzi, la Dorna; dar Vitoria a ramas tot cu gândul ca lui Lipan i s-a întâmplat ceva. Facându-se foarte târziu, Vitoria s-a întors acasa.

In apropierea sarbatorilor de iarna, dupa ce-a lasat "in perolele, in sama baciului celui batrân Alexa", Gheorghita s-a întors acasa." Vitoria este din ce in ce mai trista, mai retrasa in sine; sarbatorile de iarna "i-au fost pentru întâia oara straine si departate" pentru ca sotul ei drag nu mai apare. "Ea insa se socotea moarta, ca si omul ei care nu mai era lânga dansa."

Vitoria i-a spus sa se duca sa-l caute pe Nechifor, dar si-a dat seama ca Gheorghita nu era pregatit lasându-l sa-si petreaca sarbatorile acasa. Dupa sarbatori, se "purifica": tine post 12 saptamani, face daruri bisericii si se roaga la icoana Sf. Ana înainte de a pleca cu Gheorghita catre Lipan. Apoi se duce sa-i vorbeasca parintelui Vissarion care-o sfatuieste sa anunte autoritatile si sa-i reclame disparitia. VI Vitoria ii asculta sfatul parintelui si a doua zi pleaca la Piatra unde ii vorbeste prefectului, iar acesta ii spune sa depuna o plângere.

Dupa aceasta, Vitoria se întoarce acasa unde vorbeste cu parintele Daniil si se hotaraste sa nu mai depuna nici o plângere si sa plece împreuna cu Gheorghita("iau cu mine si pe baiat; sa am o putere barbateasca") in cautarea barbatului.("dac-a intrat el pe celalalt taram, oi intra si eu dupa dansul"). Intre timp Vitoria sfiinteste un baltag si i-l da lui Gheorghita, deoarece in calatoria lor au nevoie de o unealta cu care sa se apere.("Maine dau faurului o bucata de fier sa bata din el baltag si sfiintia ta vei face bine, sa-l blagoslovesti.") VII Pe 9 martie, parintele tine o slujba in cinstea plecarii celor doi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.