Baltagul

Trimis la data: 2004-01-20
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.53 / 10
Downloads: 2491
Autor: Geanina_jeni
Dimensiune: 3kb
Voturi: 253
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scriitorul plaseaza actiunea intr-un sat din nordul Moldovei,Magura Tarcaului.Romanul are la baza imaginea eroinei principale,Victoria Lipan stand pe prispa si torcand intr-o zi de toamna,isi aminteste de sotul ei care este plecat cu oile la Dorna
Intriga
Victoria gandindu-se la viata grea si plina de lipsuri a oierilor,despartiti pentru mult timp de femeile lor,femeii ii sporeste ingrijorarea,caci sotul ei,nu mai intarziase niciodata asa mult. Dragostea Victoriei pentru sotul ei nu se stinsese,ramase la fel ca in tinerete,chiar si acum dupa douazeci de ani.Ei aveau doi copii:Minodora trimisa spre educatie la manastirea de maici de la Varatec si Gheorghita botezat asa dupa numele celalalt al tatalui sau.

Temerile Victoriei sunt intarite de un vis in care Nechifor trecea calare o apa si avea fata intoarsa ei.Framantarile o fac sa ceara parintelui Daniil sa-i alcatuiasca o scrisoare catre fiul ei Gheorghita aflat cu turmele in balti la Cristesti,ca sa-l cheme grabnic acasa.Ea se roaga in fata icoanei Sfintei Ana,de la Manastirea Bistrita si tine post in mai multe zile de vineri.

Superstitioasa,o viziteaza pe baba Maranda vrajitoarea satului pentru descantece si vraji.Sosirea fiului acasa o bucura si cu mare grija ii impartaseste planul ei de a pleca de acasa in cautarea lui Lipan.Pregatirile de drum includ si confectionarea unui baltag,binecuvantat de preotul Daniil.

Desfasurarea actiunii
Inainte de plecare femeia se spovedeste preotului.Im drumul sau Victoria alege drumul pe care banuieste ca l-ar fi ales si Lipan,face popasuri,intreaba oamenii si i se confirma ca merge pe drumul cel bun.Vremea se strica,incepe viscolul si ei ajung cu greu la Farcasa.la fierarul satului,mos Pricop care le potcoveste caii si care isi aduce aminte ca,in toamna,potcovise si calul lui Lipan.

Tot aici,Victoria se adreseaza subprefectului Anastasie Balmez.Ajunsi la Borca nimeresc la un botez,la Cruci au dat peste o nunta.La toate aceste evenimente Victoria se supune petrecand alaturi de ceilalti invitati.Dupa cum au intrat in Tara Dornelor,nelinistea i-a sporit,aici afla ca Nichifor cumparase trei sute de oi dintre care o suta le-a vandut unor gospoari care nu mai gasisera altele sa cumpere.

Urmarind traseul celor trei,Victoria ajunge in Sabasa,unde crasmarul si sotia lui isi amintesc doar de doi ceobani,nu de trei.Cucoana Maria cunostea si numele acesora:Calistrat Bogza si Ilie Cutui,despre care oamenii vorbeau ca s-au imbogatit dntr-o data,iar nevestele lor fac risipa si traiesc in lux.La Suha,Victoria il gaseste pe cainele de incredere a lui Nichifor.Agera la minte ea deduce ca tragedia s-a petrecut intre Suha si Sabasa.Neobosita ea cerceteaza imprejurimile,chibzuind unde ar putea sa dea peste osemintele lui Lipan.

In drum spre Crucea Talienilor,cainele da semne de neliniste.Intr-o prapastie Nichifor tacea mort.Toata durerea sufletului ei izbucni intr-un strigat grozav:"Gheorghita".Cercetand cele aflate ea vede capatana sparta de baltag.Ajutata de domnul Toma si de sotia acestuia,cucoana Maria,munteanca randuieste priveghiul.La coborarea sicriului in groapa Victoria traieste un adevarat sentiment de disperare strigand dupa cel mort cu atata durere:"Gheorghita de ce m-ai lasat".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.