Baltagul

Trimis la data: 2006-12-10
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 19
Autor: Ana Gherasim
Dimensiune: 15kb
Voturi: 288
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Baltagul ,unul din cele mai valoroase romane sadoveniene, inspirat din mediul păstoresc, considerat a fi o urmare a acţiunii baladei „Mioriţa”, are o acţiune complexă ce reflectă o societate cu tot ceea ce are specific. Alături de „Neamul Şoimăreştilor”, „Fraţii Jderi”, „Nicoară Potcoavă” şi multe altele, „Baltagul” completează seria capodoperelor sadoveniene.Baltagul
Romanul Baltagul este opera epică în proză de mare întindere cu acţiune complexă care se desfăşoară pe mai multe planuri în care întâlnim un număr mare de personaje (principale, secundare, episodice).

Acţiunea romanului Baltagul prezintă o lume cu specificul ei, viaţa oamenilor este profund ancorată în tradiţii şi obiceiuri străvechi. Nimic din ceea ce se petrece în lumea din afară nu pare să tulbure ritmul vieţii muntenilor de pe Valea Tarcăului.De fapt, cele două cuvinte de ordin în acest roman sunt „rânduială” şi „semn”. Ca în orice operă epică se pot distinge momentele subiectului operei literare.

Expoziţiunea romanului Baltagul este amplă, autorul introducându-l pe cititor în intimitatea sufletească a personajului principal feminin, Vitoria Lipan. Aflată pe prispa casei, ea toarce, dar sufletul este bântuit de nelinişte. Gândurile ei sunt departe, pe urmele bărbatului ei, Nechifor, plecat de multă vreme la Dorna să cumpere oi.

Întârziind mult mai mult ca alte dăţi, singurătatea este umplută cu amintiri dragi legate de soţul ei (din amintirile femeii se va contura treptat chipul, dar şi caracterul personajului absent completat pe parcursul călătoriei pe care o va face femeia).

La petreceri, Nechifor obişnuia să spună o poveste cu tâlc despre rânduiala dată de Dumnezeu popoarelor, iar muntenilor sosiţi prea târziu le-a dăruit traiul pe vârful munţiilor, să fie veseli, să aibă femei frumoase şi iubitoare. Într-adevăr, aşa se scurge viaţa în Măgura Tarcăului, în familia înstărită şi orânduită a lui Lipan, oameni gospodari ce ştiu să înfrunte greutăţiile vieţii.

În această lume, Vitoria se orientează după „semne” care o fac să acţioneze ca atare: ciobanul Mitru coboară cu vitele de la munte pentru că deasupra vârfurilor munţilor apăruseră nori periculoşi ce anunţau apropierea iernii. Nu numai întârzierea prelungită a lui Nechifor, ci şi „semnele” după care se orientează în viaţă nevasta de oier o fac să înţeleagă că bărbatului ei i s-a întămplat ceva grav (îl visează trecând călare o apă neagră cu spatele spre ea, cocoşul dă semn că ai casei vor pleca la drum lung căci cântă cu ciocul spre poartă).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.