Baltagul

Trimis la data: 2006-05-07
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 498
Autor: Cristian enache
Dimensiune: 8kb
Voturi: 41
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul este o operă epică în proză de mare întindere,cu o acţiune simplă ce se desfăşoară pe mai mute planuri narative,cu conflicte puternice,cu numeroase personaje,oferind o imagine amplă asupra vieţii şi societăţii.
Baltagul” este o operă epică deoarece autorul îşi exprimă sentimente de admiraţie faţă de oamenii de la munte în mod indirect,apelând la acţiune şi la personificare.

Acţiunea cunoaşte mare mobilitate în timp şi spaţiu,derulându-se pe percursul a 3 anotimpuri:toamna,iarna,primăvară.Spaţiul de desfăşurare este deasemenea vast: de la Măgura Tarcăului,în zona Dornelor şi a Bistriţei pâna la Cristeşti,în bălţile Jijiei.

Ca orice roman are o acţiune complexă şi mult mai complicată decât acţiunea din schiţă şi nuvelă.Ea este lineară,dar se desfăşoară pe 2 plane narative:unul este cel retrospectiv în care Vitoria rememorează întâmplările vieţii de familie,şi altul prezent,care urmăreşte drumul şi demersul eroinei pentru a afla ce s-a întâmplat cu soţul ei.

Faptele sunt organizate în momente ale subiectului operei literare desfăşurate în cele 16 capitole ale romanului.Primele 5 capitole conţin expoziţiunea în care se fixează locul(satul de munte-Magura Tracăului),timpul(sfârşitul lui noiembrie) şi unele personaje (Vitoria,Nechifor Lipan,Minodora,Gheorghiţă şi preotul Danilă).

Vitoria este îngrijorată de absenţa îndelungată a soţului ei Nechifor,plecat la Dorna să cumpere oi.Capitolul VI conţine intriga:decizia muntencei de a pleca împreună cu Gheorghiţă în căutarea lui Lipan.

Desfăşurarea acţiunii (VII-XIV) urmăreşte călătoria Vitoriei alături de fiul său Gheorghiţă,pe lungul drum de la Măgura Tracăului,la Bicaz,Călugăreni, Fărcaşa, Vatra Dornei şi Sabasa unde cei doi găsesc semne ale trecerii lui Lipan prin aceste locuri.La Suha se pierde urma lui Nechifor.Aici hangiul nu-şi aminteşte decât de doi gospodari din partea locului care au tercut cu oile:Calistrat Bogza şi Ilie Cuţui.Punctul culminant îl reprezintă momentul găsirii rămăşiţelor cu ajutorul câinelui Lupu,într-o prăpastie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.