Baltagul

Trimis la data: 2007-01-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 546
Autor: Anonim
Dimensiune: 17kb
Voturi: 77
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Baltagul unul din cele mai valoroase romane sadoveniene, inspirat din mediul pastoresc, considerat a fi o urmare a actiunii baladei „Miorita”, are o actiune complexa ce reflecta o societate cu tot ceea ce are specific. Alaturi de „Neamul Soimarestilor”, „Fratii Jderi”, „Nicoara Potcoava” si multe altele, „Baltagul” completeaza seria capodoperelor sadoveniene.Baltagul
Romanul Baltagul este opera epica in proza de mare intindere cu actiune complexa care se desfasoara pe mai multe planuri in care intalnim un numar mare de personaje (principale, secundare, episodice).Actiunea romanului prezinta o lume cu specificul ei, viata oamenilor este profund ancorata in traditii si obiceiuri stravechi. Nimic din ceea ce se petrece in lumea din afara nu pare sa tulbure ritmul vietii muntenilor de pe Valea Tarcaului.

De fapt, cele doua cuvinte de ordin in acest roman sunt „randuiala” si „semn”. Ca in orice opera epica se pot distinge momentele subiectului operei literare.

Expozitiunea romanului Baltagul este ampla, autorul introducandu-l pe cititor in intimitatea sufleteasca a personajului principal feminin, Vitoria Lipan. Aflata pe prispa casei, ea toarce, dar sufletul este bantuit de neliniste. Gandurile ei sunt departe, pe urmele barbatului ei, Nechifor, plecat de multa vreme la Dorna sa cumpere oi.

Intarziind mult mai mult ca alte dati, singuratatea este umpluta cu amintiri dragi legate de sotul ei (din amintirile femeii se va contura treptat chipul, dar si caracterul personajului absent completat pe parcursul calatoriei pe care o va face femeia). La petreceri, Nechifor obisnuia sa spuna o poveste cu talc despre randuiala data de Dumnezeu popoarelor, iar muntenilor sositi prea tarziu le-a daruit traiul pe varful muntiilor, sa fie veseli, sa aiba femei frumoase si iubitoare.

Intr-adevar, asa se scurge viata in Magura Tarcaului, in familia instarita si oranduita a lui Lipan, oameni gospodari ce stiu sa infrunte greutatiile vietii.In aceasta lume, Vitoria se orienteaza dupa „semne” care o fac sa actioneze ca atare: ciobanul Mitru coboara cu vitele de la munte pentru ca deasupra varfurilor muntilor aparusera nori periculosi ce anuntau apropierea iernii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.