Baltagul

Trimis la data: 2007-04-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 12
Autor: Costin R.
Dimensiune: 12kb
Voturi: 150
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scriitor prolific, Mihail Sadoveanu este creatorul unei ample imagini artistice a vietii romanesti cu istoria, matura, mentalitatile, traditiile, datinile si obiceiurile ei specifice. Eel mai mare artist-povestitor al nostru. Opera sa, publicata pe parcursul a 50 de ani din viata, cuprinde peste 60 de volume de povestiri, nuvele, romane grupate in 4 teme :
- viata taranului roman: Povestiri», «Dureri inabusite», «Bordeeni», «Hotul» ;
- natura: «Dumbrava minunata», «Tara de dincolo de negura», «Nada florilor» ;
- istoria: «Fratii Jderi», «Neamul Soimarestilor», «Zodia Cancerului sau Vremea Ducai Voda», «Nicoara Potcoava» ;
- viata targului moldovenesc: «Locul unde nu s-a intamplat nimic», “Floare ofilita”, “Haia Sanis”.
Romanul a fost publicat in anul 1930 (dupa ce fusese scris in doar 17 zile), cand Mihail Sadoveanu implinea 50 de ani. Este considerat de George Calinescu un ”poem al naturii si al sufletului omului simplu, o <> de dimensiuni mari”. De altfel, motto-ul “Stapane, stapane,/Mai chiama si-un cane.”

Argumenteaza aceasta afirmarie a lui Calinescu, Sadoveanu pastrand viziunea mioritica a mortii, careia ii da insa o noua interpretare.
GENEZA. Romanul are ca sursa de inspiratie baladele populare romanesti de la care Sadoveanu preia idei si motive mitologice:

- SALGA – setea de implinire a actului justitionar de infaptuire a dreptatii ce domina toate faptele eroinei.
- DOLCA – idea profundei legaturi a omului cu animalul credincios.
- MIORITA – tema, motivul, conflictul, discursul epic simplu, conceptia asupre mortii sunt cateva elemente semnificative ale baladei ce se regasesc si in roman.

TEMA ROMANULUI. Romanul ilustreaza lumea arhaica a satului romanesc, sufletul taranului moldovean ca pastrator al traditiilor si al specificului national cu un mod propriu de a gandi, a simti si a reactiona in fata problemelor cruciale ale vietii.

SEMNIFICATIA TITLULUI. Titlul este symbolic intrucat in mitologia autohtona, Baltagul este arma magica si simbolica menita sa implineasca dreptatea, este o unealta justitionara. Ea este in basmele populare furata de fortele raului (zmei) si redobandita de personajul pozitiv. Principala trasatura a Baltagului este ca atunci cand este folosit pentru implinirea dreptatii, acesta nu se pateaza de sange.

De asemenea, Baltagul este unealta magica care are puteri uimitoare: atata timp cat se afla in posesia raufacatorului, pana sa fie recucerit de erou, acesta se pastreaza ascuns; pierzandu-l, el apare cu adevarata lui infatisare. “Cartea lui Sadoveanu se numeste <> asa cum unele basme se numesc <> sau <>” (Petru Mihai Gorcea).

Cuvantul “baltag” poate veni si de la grecescul “labrys” care inseamna secure cu doua taisuri, dar si labirint (motiv care se regaseste in roman, fiind ilustrat de drumul serpuit al Vitoriei in cautarea sotului ei, dar si de framantarile, nelinistea, banuiala si certitudinea sa, un labirint interior).

STRUCTURA ROMANULUI. Romanul este structurat in 16 capitole numerotate cu cifre romane, fara titluri.

Romanul debuteaza cu o legenda pe care Nechifor Lipan o povesteste la nunti si botezuri in care este evidentiata viata aspra a locuitorilor de la munte care isi castigau painea cu toporul ori cu cata, foarte priceputi in mestesugul oieritului si carora Dumnezeu le-a dat “in dar” stapanirea in veci a acestor locuri, dar si ”o inima usoara si putina de a se bucura de tot ce le ofera viata”.

SUBIECTUL ROMANULUI. Actiunea incepe intr-o seara de toamna tarzie (in preajma sarbatorilor Sf. Andrei) cand, Vitoria Lipan, sotia unui oier din Magura Tarcaului sta pe prispa casei si toarce.

Intelegand din semnele vremii ca toamna se apripie, munteanca este framantata de mari griji si nelinisti legate de sotul sau, Nechifor Lipan, care please la Vatra Dornei inca de la sfarsitul lui octombrie sa cumpere oi, dar inca nu se intorsese si nici nu daduse vreo veste.

Sotii Lipan aveau atata avere “cat le trebuia” si traiau impreuna cu cei doi copii (Minodora si Gheorghita) cere le ramasesera din cei 7 pe care i-au avut.
Framantande-se pentru intarzierea barbatului ei, Vitoria are niste “semen” rau prevestitoare: il viseaza pe Nechifor “trecand Calare o apa neagra” cu spatel;e intors catre ea, iar cocosul “da semen de plecare” cu spatele intors catre poarta, din acest lucru, Vitoria intelegand ca sotul ei “nu vine”.

In urma visului pe care l-a avut, Vitoria se duce la preotul satului, apoi la vrajitoarea satului, baba Maranda, dar fara folos, caci nu primeste un raspuns la framantarile ei.

Banuiala ca lui Nechifor i s-ar fii intamplat ceva rau creste in sufletul Vitoriei, pe masura ce trece timpul; in plus, in preajma Craciunului, Gherghita se intoarce din valea Jijiei (unde lipanii aveau turme), cu vestea ca tatal sau nu se mai afla nici acolo.

Treptat, Vitoria intelege ca sotului sau i-a fost sortit sa moara si se hotaraste sa-I caute osemintele, intru implinirea datinei: “san u ramaie intre lupi; sa-l aduc intre crestini”.

Inainte sa plece la drum pregateste cele de trebuinta:

Se duce la Manastirea Bistrita pentru a se ruga la Sfanta Ana, unde parintele Visarion o sfatuieste sa mearga la prefecture si la politie, pe Minodora o duce la manastire, vinde agoniseala pentru a face rost de bani de drum si lasa treburile casei in seama argatului.

Dupa ce se purifica sufleteste, postind timp de 12 vineri la rand, ii comanda lui Gheorghita un baltag nou, pe care il sfinteste sipe 10 martie pleaca impreuna cu baiatul in cautarea lui Nechifor, nu inainte de a participa la slujba pentru cinstirea celor 40 de mucenici (9 martie).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.