Baltagul (M.Sadoveanu) - Rezumat

Trimis la data: 2005-06-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.33 / 10
Downloads: 8954
Autor: Carmen
Dimensiune: 7kb
Voturi: 780
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Într-o seară de toamnă, torcând pe prispa casei, Vitoria Lipan se gândeşte cu drag la soţul său, oier priceput, vesel şi plin de viaţă, amintindu-şi că la nunţi şi petreceri spunea mereu o poveste în care se explica cum i-a înzestrat D-zeu pe munteni cu inimă uşoară.
Ea este îngrijorată de întârzierea prelungită a lui Nechifor Lipan, plecat la Dorna să cumpere oi.Unele vise şi presimţiri îi sporesc neliniştea şi o determină să caute sfat la părintele Dănilă şi la baba Maranda, vrăjitoarea satului.

Întoarcerea lui Gheorghiţă, fiul său, în preajma sărbătorilor de iarnă, din bălţile Jijiei, unde au oile la iernat, îi spulberă şi speranţa că Nechifor Lipan ar fi putut fi acolo.

După sărbători, merge la mănăstirea Bistriţa pt. a se ruga la icoana Sf. Ana, apoi la Piatra-Neamţ, unde ia legătura cu prefectul, care o sfătuieşte să scrie o plângere pt. a se face cercetări.

Întoarsă acasă, hotărăşte să plece la Dorna pt. a-l căuta pe Lipan şi pt. aceasta, începe să se pregătească.Lui Gheorghiţă îi face un baltag, pe care preotul Dănilă îl sinţteşte, vinde o parte din produse pt. a face rost de bani pt. drum şi pe Minodora, fiica sa, o duce la mănăstirea Văratic, urmând ca gopodăria să o lase în grija lui Mitrea.

Astfel, la începutul lui martie, împreună cu Gheorghiţă pleacă spre Dorna.Cei doi străbat satele de munte (Bistriţa, Bicaz, Călugăreni, Fărcaşa, Borca, Cruci) stau de vorbă cu oamenii şi află că Lipan a trecut pe acolo.În drumul lor, la Borca, au întâlnit un botez, iar la Cruci, o nuntă.

Ajunsă la Vatra Dornei, Vitoria află că in prima săptămână a lui noiembrie, Nechifor a cumpărat trei sute de oi, din care a vândut o sută, altor oieri, cu care a pornit la vale, apucând drumul spre Neagra.

Întrebând din sat în sat, femeia află despre cei trei oieri.La Sabosa, urmele lui Nechifor se pierd, iar Vitoria află de la hangiul Iorgu Vasiliu că aici a făcut popas o turmă însoţită de doi ciobani, Calistrat Bogza şi Ilie Cuţui. Munteanca işi dă seama că Nechifor a dispărut intre Suha şi Sabosa.

Ea il găseşte pe Lupu câinele lui Lipan, pripăşit la un gosopdar din Suha. Neobosită, ea cecetează împrejurimile şi descoperă cu ajutorul câinelui,într-o râpă, osemintele lui Nechifor Lipan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.