Baltagul - Demonstratie ca e roman

Trimis la data: 2005-04-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.39 / 10
Downloads: 3315
Autor: Draghia David
Dimensiune: 7kb
Voturi: 196
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Baltagul - Mihail Sadoveanu (1880-1961) a fost cel mai mare povestitor scriitor al nostru. Opera sa cuprinde mai mult de o sută de volume cu o tematică diversă: istoria Moldovei (“Fraţii Jderi”), natura patriei (“Ţara de dincolo de negură”), viaţa monotonă a oraşelor de provincie (“Locul unde nu s-a întâmplat nimic”), obiceiurile păstoreşti (Baltagul).
Baltagul - Temele sale predilecte sunt istoria Moldovei şi viaţa oamenilor simpli. Baltagul este un considerabil roman mitic deoarece are la bază mitul păstoral din balada Mioriţa: conflictul economic între ciobani urmat de moartea unuia dintre ei.

Opera este un roman monografic deoarece prezintă viaţa şi obiceiurile muntenilor sub toate aspectele: datini, tradiţii, concepţii despre viaţă, etc.

Romanul are un caracter iniţiatic pentru că unul dintre personaje - Gheorghiţă – străbate drumul cunoşterii, se maturizează treptat prin experienţele acumulate.

Nechifor Lipan, păstor înstărit din Măgura Tarcăului, pleacă la Dorna să cumpere oi dar nu se mai întoarce acasă. Bănuind că a fost ucis pentru bani, soţia sa, Vitoria, porneşte în căutarea lui. Alături de fiul său, Gheorghiţă, Vitoria reface drumul şi îi găseşte rămăşiţele pământeşti ale lui Nechifor într-o râpă. Ea reuşeşte să-i găsească pe presupuşii asasini, şi îi determină să mărturisească crima.

Romanul este o specie a genului epic în proză cu o acţiune complexă desfăşurată pe mai multe planuri, cu personaje numeroase, şi cu conflicte sociale sau psihologice. Firul central al acţiunii este alcătuit din drumul Vitoriei: pregătirile pentru plecarea la drum alături de Gheorghiţă pentru a-şi găsi soţul, nunta şi botezul întâlnite în drum, mărturisirea crimei.

Există acţiuni retrospective: relatările Vitoriei despre viaţa alături de Nechifor Lipan rea-lizate prin monologul interior şi refacerea traseului străbătut de Nechifor din mărturisirile oamenilor.

Sunt numeroase conflicte: conflictul social (împrumutat din balada Mioriţa) şi altele psihologice. Unul dintre conflictele psihologice bine evidenţiate de narator se găsesc în expoziţiune: aşteptându-şi soţul, Vitoria trăieşte sentimente contradictorii care pendulează între încrederea lui Nechifor şi presimţirile care o asaltează.

Alt conflict psihologic evidenţiat în roman este lupta interioară din conştiinţa asasinului între sentimentul vinovăţiei şi speranţa că nu va fi descoperit. El se rezolvă prin mărturisirea crimei. Vitoria este personajul principal al acţiunii, ea participă la toate momentele subiectului. Personajul ei întruchipează o femeie simplă, de la ţară, dar care ştie să se descurce în orice situaţie datorită inteligenţei, curajului şi abilităţii pe care le are. Ea este o soţie fidelă lui Nechifor şi o mamă bună pentru Minodora şi Gheorghiţă.

Nechifor Lipan este personajul secundar, soţul Vitoriei. Nechifor reprezintă omul matur, gospodar, echilibrat, care are grijă de casa şi de familia sa. Datorită muncii, viaţa sa era prosperă, negoţul cu oile aducându-i un venit important. Este personajul absent, portretul lui fiind realizat retrospectiv din relatările Vitoriei şi ale celor care l-au cunoscut.

Gheorghiţă este fiul Vitoriei, singurul sprijin pe durata călătoriei. La început, el este prezentat ca un copil ce stă pe lângă casă pentru a învăţa tainele oieritului. La capătul drumului, el trece de la inocenţă la maturitate. Minodora, fiica Vitoriei, este o fată gata de măritiş, care îşi ajută mama la treburile gospodăreşti.

Calistrat Bogza şi Ilie Cuţui sunt asasinii lui Nechifor. Ei întruchipează personaje cu caracter josnic, dispuşi a săvârşi o crimă cu scopul de a fura banii şi oile victimei. Romanul are o tentă psihologică importantă: crima înfăptuită în vederea câştigului care va fi în final descoperită.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.