Baltagul - Demonstratie ca e roman

Trimis la data: 2005-05-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.62 / 10
Downloads: 14
Autor: Iulian Tanase
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1256
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Baltagul”, de Mihail Sadoveanu este o opera epica deoarece are actiune, autor, personaje si un narrator. Prin intermediul actiunii autorul isi exprima in mod indirect sentimentele de admiratie fata de eroina romanului, Vitoria Lipan, fata de fiul acesteia, Gheorghita, dar si sentimente de condamnare fata de ucigsii lui Nechifor Lipan, Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
Baltagul”, de Mihail Sadoveanu este o opera epica deoarece are actiune, autor, personaje si un narrator. Prin intermediul actiunii autorul isi exprima in mod indirect sentimentele de admiratie fata de eroina romanului, Vitoria Lipan, fata de fiul acesteia, Gheorghita, dar si sentimente de condamnare fata de ucigsii lui Nechifor Lipan, Calistrat Bogza si Ilie Cutui.

Ca specie literara aceasta opera este un roman.Romanul este opera epica in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa ce se desfasoara pe mai multe planuri narrative la care participa un numar mare de personaje, cu un conflict puternic, oferind o imagine ampla si profunda a vietii.

Mihail Sadoveanu nareaza la persoana a treia intamplarile ce se desfasoara intr-un anumit timp si spatiu. Fara sa se precizeze anul, intamplarile se desfasoara de toamna, de cand Nechifor Lipana pleaca la Dorna sa cumpere oi, pana primavera, cand Vitoria Lipan, sotia sa, ii descopera osemintele. Spatiul vast cuprinde tinuturi de munte : Magura Tarcaului, zona Bistritei, precum si zona de campie : la Cristesti in baltile Jijiei.

Modul principal de expunere este naratiunea care se impleteste cu descrierea, dialogul si monologul interior.Aceasta opera are o actiune complicate si mai complexa decat a altor opera epice : schita, povestirea, nuvela. Acest roman cuprinde 16 capitole in care sunt prezentate actiunile Vitoriei Lipan in cautarea si cunoasterea adevarului despre sotul ei plecat demult de acasa.

Romanul este structurat pe doua planuri narative: un plan retrospectiv plasat la inceputul romanului care in care Vitoria Lipan rememoreaza intamplarile vietii de familie, si un plan cronologic care relateaza intamplarile de la prezenta oilor si a ciobanilor in baltile Jijiei pana la stabilirea adevarului si a dreptatii.

Titlul romanului este semnificativ, denumind arma crimei, dar si a pedepsei. Gheorghita il omoara pe Bogza, asasinul tatalui sau, cu aceeasi arma cu care Calistrat Bogza l-a omorat pe Nechifor Lipan. Cu acelasi baltag e satisfacuta setea de inavutire, dar si dorinta de dreptate, Baltagul lui Gheorghita ramanand nepatat de sange. In mitologia populara, Baltagul e arma simbolica menita sa implineasca dreptatea, o unealta justitiara. Atunci cand Baltagul e folosit pentru implinirea dreptatii, nu e patat de sange.

Vitoria Lipan traieste in Magura Tarcaului, fiind zavorata in sine de spaima ca ceva rau s-a intamplat sotului sau, Nechifor Lipan, om harnic si gospodar al satului.De la starea de neliniste, Vitoria devine ingrijorata pentru ca Nechifor please la Dorna sa cumpere oi si nu s-a mai intors cum ar fi trebuit, si nici nu daduse vreo veste.

Ingrijorata, nevasta cere sfatul preotului, dar merge si la baba Maranda, vrajitoarea satului. Vitoria hotaraste sa plece in cautarea lui Nechifor, intrucat o multime de semen rau prevestitoare o indeamna la drum. Mai intai pune in ordine gospodarie cu un spirit practice cu o luciditate imprsionanta : pe Minodora, fiica sa o duce la manastire, vinde agoniseala pentru a face rost de bani pentru drum, lasa argatului cele de trebuinta si porunci pentru cat va lipsi.

Ii comanda fiului sau un baltag nou, si pleaca impreuna in cautarea lui Nechifor, urmand intocmai drumul parcurs de acesta. Intreaba peste tot de “barbatul cu caciula brumarie si cu cal tintat”. Din aproape in aproape, ea afla ca la Vatra Dornei, Nechifor a cumparat 300 de oi si ca impreuna cu el mai erau doi ciobani munteni, Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Acolo turma a parasit apa Bistritei, ajungand la Sabasa. Poposind la Suha, constata cu mirare ca aici nu mai ajunsesera trei ciobani, ci numai doi, si i se pare limpede ca intre Suha si Sabasa zace barbatul ei.

La Sabasa il gaseste, in ograda unui gospodar, pe Lupu, cainele lui Nechifor, care o ajuta sa sea de osemintele acestuia, omorat cu o lovitura de baltag, si aruncat in prapastie. Vitoria indeplineste datinile necesare pentru mort, cheama autoritatile, iar gandul ei se indreapta spre demascarea si pedpsirea ucigasilor.

La pomana, Vitoria creeaza o puternica stare de tensiune, punand intrebari viclene si iscusite, afirmand apoi ca stie cum s-a petrecut omorul. Bogza se pierde cu firea, se repede la Gheorghita, care-l loveste cu propriul baltag. In cele din urma faptasii isi recunosc vina, iar Vitoria se intoarce la ale sale.

Romanul cuprinde mai multe personaje. Astfel exista personaje principale (Nechifor, Vitoria, Gheorghita), personaje secundare (Minodora, preotul Danila, negustorul David, ceilalti hangii si sotiile lor, Calistrat Bogza si Ilie Cutui) sau episodice (mos Pricop, functionarii de la prefecture din Piatra, functionarul de la Dorna).

Personajul principal este Vitoria Lipan, o figura reprezentativa de erou popular, deoarece intruneste toate conditiile fundamentale ale omului simplu de la tara, in care se inscriu cultul adevarului si al dreptatii, respectarea legilor stramosesti ai a datinilor.

In actiunea sa, Vitoria dovedeste spirit justitiara, inteligenta, luciditate, stapanire de sine, devotement si neclintire in implinirea traditiilor si datinilor stravechi, trasaturi care reies mai ales din faptele, vorbele si gandurile ei – prin caracterizare indirecta.

Dialogul si relatiile cu alte personaje ale romanului evidentiaza o buna cunoasterea a sufletului omenesc, o logica impecabila si o autentica vocatie deoarece Mihail Sadoveanu foloseste, pe langa caracterizarea directa si indirecte, mihloacele artistice ale introspectiei psihologice – labirintul interior, memoria afectiva, credintele stramosesti, mentalitatea ancestrala - care determina comportamentul exterior al eroinei prein acumulare de fapte, vorbe si atitudini, construind un caracter complex prin profunzimea trairilor, a gandurilor si sentimentelor Vitoriei Lipan.

Prin intermediul personajelor si al actiunii, aceasta opera ofera o imagine ampla si profunda a vietii locuitorilor de la munte de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. In viata patriarhala a muntenilor obiceiurile si datinile sunt pastrate cu sfintenie. De asemenea sunt infatisate obiceiurile date de evenime cruciale din viata omului : botezul, nunta, moartea. “Baltagul”, de Mihail Sadoveanu indeplineste toate notele definitorii unui roman.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.