Baltagul - M.Sadoveanu

Trimis la data: 2005-06-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 1650
Autor: Mircea Codrin
Dimensiune: 6kb
Voturi: 170
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Baltagul - Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai importanti scriitori ai literaturii romane. Tematica divearsa a operei sale l-a situat pe un loc bine meritat in literatura romana,romanele sale fiind adevarate capodopere litererare. Baltagul
Baltagul - Romanul este o opera epica de mare intindere cu o actiune complexa si cu conflicte sociale si sufletesti oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.

Baltagul este o opera epica deoarece in cadrul lui sunt narate fapte si intamplari.Momentele subiectului sunt narate in jurul celor 3 nuclee narative asteptarea lui Nechifor Lipan,plecat la Dorna sa cumpere oi,cautarea lui Nechifor de catre Vitoria,sotia sa si gasirea osemintelor,intr-o prapastie,gasirea celor 2 hoti:Ilie Cutui si Calistrat Bogza.

Ca in orice roman si aici actiunea este de mare intindere,16 episoade,cu mai multe episoade in care actiunea se complica treptat,pana la deznodamant cand la parastas cei doi se autodemasca.Asistam la o desfasurare ampla intr-un cadru temporal si spatial longitudinal.Daca in mod obisnuit se desfasoara pe mai multe planuri,aici exista un singur plan al actiunii.Discursul epic este liniar cu o structura labirintica avand ca scop:initiere,cautare,adevar cunoastere si datine.

Ca si in alte romane „Baltagul”exista conflicte interioare si exterioare. Framantarile sufletesti ale eroinei principale cresc in intensitate pe tot parcusul textului si pun in evidenta insusiri morale.

Framantari sufletesti au si alte persoane:Minodora,Gheorghita si cei 2 ucigasi.Spre deosebire de alte romane aici numarul personajelor este mai mic,dar capata consistenta si o valoare simbolica.

Vitoria este un personaj complex,imaginea tarancii de la munte care are o varietate de insusiri cum ar fi :frumusete, inteligenta, demnitate. Nechifor Lipan este o emblema a lumii ostenilor,iar cei 2 ucigasi sunt instrumente ale destinului”Baltagul” ofera o imagine ampla asupra vietii si asupra societatii de tip arhaic,o lume a oierilor,si Vitoria Lipan,exponental al acestei lumi comunitatea arhaica este descrisa sin toate punctele de vedere,de la felul de a se imbraca pana la limentatie,superstitii datine. Ca in orice roman si in Baltagul principalul mod de expunere este naratiunea,monologul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.