Baltagul - Apartenenta la specia roman

Trimis la data: 2005-03-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 8.99 / 10
Downloads: 7970
Autor: Matei Iordanescu
Dimensiune: 5kb
Voturi: 758
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul este creatia epica in proza de dimensiuni ample, cu personaje numeroase, cu un fir epic care respecta cronologia si cu actiunea mai complicata decat a schitei si a nuvelei, desfasurandu-se pe mai multe planuri.
Apartenenta romanului “Baltagul” la specia roman
Romanul este creatia epica in proza de dimensiuni ample, cu personaje numeroase, cu un fir epic care respecta cronologia si cu actiunea mai complicata decat a schitei si a nuvelei, desfasurandu-se pe mai multe planuri.

Romanul „Baltagul”, apartinand lui Mihail Sadoveanu, are ca tema principala bogatia sufleteasca a omului din popor, adica a taranului, care in ciuda invataturii putine pe care o detine este atasat de bucuriile vietii, traind in armomie cu oamenii si natura. „Baltagul” este un roman monografic, deoarece prezinta viata grea a taranilor de la munte si traditiile acestora, un roman politist, deoarece eroina principala, Vitoria, cerceteaza circumstantele mortii sotului ei si mai este un roman mitic, pentru ca incepe cu mitul transhumantei.

Romanul este structurat pe saisprezece capitole si actiunea se desfasoara de le sfarsitul toamnei, in luna noiembrie, pana primavara, in luna martie, la inceput in Magura Tarcaului, un sat de munte, iar apoi pe drumul spre Vatra Dornei.

Ingrijorata de absenta indelungata a sotului ei care plecase la Vatra Dornei sa vanda niste oi, Vitoria Lipan porneste impreuna cu fiul ei, Gheorghita in cautarea lui, parcurgand un drum de initiere atat cat pentru Gheorghita, care se maturizeaza, cat si pentru ea. Gasind osemintele lui Nechifor Lipan intr-o rapa, Vitoria cheama autoritatile si il inmormanteaza dupa datini, demascandu-i pe ucigasi.

Personajele operei se impart in doua categorii. Prima categorie e alcatuita din personaje pozitive (majoritatea personajelor) si negative, din care fac parte Calistrat Bogza si Ilie Cutui, ucigasii lui Nechifor. Prima categorie cuprinde personaje principale, Vitoria, secundare, Gheorghita, episodice , Baba Maranda, Minodora, Parintele Daniil etc. si „absenti prezenti”, Nechifor, in jurul caruia se invarte actiunea, chiar daca nu figureaza deloc ca peronaj.

Vitoria, personajul principal, reprezinta taranca de la munte care duce o viata grea, fiind o femeie cu o complexitate de calitati, dintre care cele mai imortante sunt bogatia spirituala, rabdarea, inteligenta, perseverenta si devotarea fata de barbatul ei.

Modul de expunere predominant este naratiunea, dar apar si descrierea, dialogul si monologul care se da in sufletul indurerat al muntencei. Vocabularul folosit de autor contine in special regionalismele folosite de oamenii de la tara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.